De maquette met de borg Farmsum die in het MuzeeAquarium te zien is.
De maquette met de borg Farmsum die in het MuzeeAquarium te zien is.

Tentoonstelling ‘Borgen in Eemsdelta’ in MuzeeAquarium

Algemeen

DELFZIJL - In het MuzeeAquarium in Delfzijl is van 11 november tot en met 11 februari de tentoonstelling ‘Borgen in Eemsdelta’ te zien.

Elk jaar organiseert het MuzeeAquarium een aantal wisseltentoonstellingen om een deel van de rijke historie van Delfzijl en omgeving uit te lichten. Deze keer staan de borgen in de gemeente Eemsdelta centraal. Het gaat zowel om de borgen die nog bestaan als om de verdwenen borgen en steenhuizen. 

Veel borgen zijn ontstaan uit steenhuizen, een soort woontorens die ook als verdedigingswerk konden dienen. Daarvan is een deel afgebroken en de bouwfragmenten zijn vaak hergebruikt in andere gebouwen. Op de oude plek werd dan bijvoorbeeld een nieuw huis neergezet. Een paar borgen zijn heel bekend, zoals het Huis te Farmsum, ook wel Rengersborg of Ripperdaborg genoemd. En hoewel het gebouw en de tuinen verdwenen zijn, bestaan er nog wel tekeningen van. 

Van een enkele bewoner van de borgen in Eemsdelta is nog een schilderij bewaard gebleven, een meubelstuk of een notitieboekje. Het MuzeeAquarium is voor deze tentoonstelling dan ook op zoek naar objecten die van één van de borgen en hun bewoners afkomstig zijn: bouwfragmenten, schilderijen of persoonlijke eigendommen die via via bewaard zijn gebleven. Wie iets uit wil lenen voor de tentoonstelling, kan bellen naar 0596-632277 of een e-mail sturen naar info@muzeeaquarium.nl.