Orthopedisch chirurg Rienk Eleveld bij een schouderprothese (foto Alfred Oosterman).
Orthopedisch chirurg Rienk Eleveld bij een schouderprothese (foto Alfred Oosterman).

OZG zorgt met 3D-techniek voor schouderprothese op maat

Algemeen

SCHEEMDA - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda gebruikt sinds kort 3D-techniek om schouderprotheses op maat te maken.

De meeste mensen kennen wel iemand met een nieuwe knie of een nieuwe heup. Een nieuwe schouder is iets wat minder vaak voorkomt. Toch zijn er ook mensen met een versleten schouder, voor wie een nieuwe schouder uitkomst kan bieden. Rienk Eleveld werkt als orthopedisch chirurg bij het OZG en weet alles van schouderprotheses.

Mensen met een versleten schouder gaan vaak pas laat naar hun huisarts. Eleveld: ,,Als je last van je schouder hebt, beperkt dat je niet heel erg in je beweging. Dat is natuurlijk anders bij knie- of heupklachten. Je benen, daar loop je de hele dag op. Een versleten schouder kun je makkelijker ontlasten. Daardoor blijven mensen vaak doorlopen met pijnklachten. Heel zonde eigenlijk, want een schouderprothese verhelpt vaak de pijn. Bovendien zien we meestal dat de functie van de schouder beter wordt na de operatie.”

Een schouderprothese bestaat uit een kop en een kom, die goed in elkaar moeten passen. Voordat een patiënt een schouderprothese krijgt, wordt altijd een CT-scan gemaakt van de versleten schouder. ,,Op een CT-scan zien we hoe de schouder van de patiënt er uit ziet. Zo kunnen we bepalen hoe de prothese - de kop en de kom - het beste geplaatst kan worden. Vroeger hadden we alleen de CT-beelden, maar tegenwoordig laten we in de Verenigde Staten een 3D-weergave maken invoeging van de prothese in de CT-beelden. Zo kunnen we zien hoe de prothese het beste geplaatst kan worden”, aldus Eleveld.

Bij gevallen van grote slijtage laat het OZG ook nog een 3D geprinte mal maken, waardoor de prothese nog preciezer aansluit op het versleten gewricht. ,,Het moet als een puzzel in elkaar passen, zodat de prothese goed in het bot kan groeien”, aldus de orthopedisch chirurg. Hierdoor functioneert de prothese beter en is er minder slijtage. Ook kan de 3D-techniek helpen om de operatie te verkorten, waardoor het risico op bloedingen of infecties kleiner is.