Het getekende portret van Annie, dat is aangekocht door Museum Møhlmann.
Het getekende portret van Annie, dat is aangekocht door Museum Møhlmann.

Museum Møhlmann verwerft tekening van Jan Mankes

Algemeen

APPINGEDAM - Museum Møhlmann in Appingedam is er in geslaagd om op een veiling van het Venduehuis in Den Haag een zeldzame tekening van Jan Mankes (1889-1920) te verwerven. Het gaat om een portret van zijn geliefde vrouw Annie.

De jonggestorven Mankes maakte de tekening in 1918, net voordat zijn ziekte hem het werken onmogelijk maakte. Annie meldde op 30 oktober 1918 dat ‘Jan met de Spaanse griep op bed ligt’. Anderhalf jaar later overleed hij hieraan. Waarschijnlijk is dit het laatste getekende portret van Annie en mogelijk één van Jans allerlaatste werken.

Het museum in Appingedam is blij met de aanwinst, omdat het nog geen portret van Annie had. In de collectie zitten wel andere portretten van Mankes in de drukvormen houtsnede en ets. Het echtpaar kreeg in maart 1918 een zoon, Beint Mankes. Lang is gedacht dat er van hem geen portret is, omdat de kunstenaar daar door zijn ziekte nooit aan toegekomen is. Kunstenaar en museumeigenaar Rob Møhlmann identificeerde echter een nooit eerder getoonde babytekening, afkomstig uit de nalatenschap van de erven, als een portret van Beint. ,,Alleen in dit museum is het gezin Mankes dus compleet aanwezig”, aldus de museumeigenaar.

De nieuwe aanwinst zal zo spoedig mogelijk in het museum getoond worden. De collectie van het museum omvat geen schilderijen van Jan Mankes, maar wel veel grafiek, tekeningen, drie aquarellen en veel originele brieven van zijn hand.