Jaap Kloosterhuis.
Jaap Kloosterhuis.

Lezing in Appingedam over het belang van duisternis voor dier en mens

Algemeen

APPINGEDAM - Jaap Kloosterhuis geeft donderdag in Appingedam een lezing over het belang van duisternis voor dier en mens. Hij doet zijn verhaal in het ASWA-gebouw aan de Burgemeester Klauckelaan op uitnodiging van Groei & Bloei afdeling Appingedam-Delfzijl. De aanvang is 19.30 uur.

Kloosterhuis is boswachter in Nationaal Park Lauwersmeer, dat een jaar geleden het predikaat ‘Dark Sky Park’ heeft  gekregen. Dat betekent dat er nog ‘echte duisternis’ is te vinden, zonder de aanwezigheid van kunstlicht of andere lichtvervuiling. ,,Veel mensen missen het duister niet eens meer en dat is jammer, want de duisternis is zo mooi en belangrijk’’, zegt Kloosterhuis.

Het Lauwersmeer bestaat uit water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden. Er broeden ruim 100 vogelsoorten en er overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, vliegen op één dag 30.000 brandganzen over. Ook zijn er bijzondere vogels. Er zijn steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten te zien, maar ook de zeearend, die er sinds een aantal jaren broedt. Verder groeien er vele soorten wilde planten, waaronder orchideeën.