Landgoed Ekenstein is volgend jaar het toneel van versterkingswerkzaamheden.
Landgoed Ekenstein is volgend jaar het toneel van versterkingswerkzaamheden.

Landgoed Ekenstein sluit tijdelijk de deuren voor versterking en restauratie

Algemeen

APPINGEDAM - Landgoed Ekenstein in Appingedam staat aan de vooravond van een grootschalige versterkingsoperatie. Tegelijk wordt grootschalig onderhoud gepleegd. In verband hiermee zal het landgoed vanaf 1 januari grotendeels zijn gesloten tot het einde van het jaar.

Het hotel en het restaurant gaan dicht, maar de aangrenzende kinderboerderij en het park blijven wel open voor het publiek om te genieten van de natuurlijke pracht van het landgoed. 

Landgoed Ekenstein werd gesticht in 1648 door de familie Eeck. Het heeft door de jaren heen verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. De laatste veertig jaar is het een geliefd hotel en restaurant, een ontmoetingsplaats voor zowel nationale als internationale gasten die het rijke erfgoed en de natuurlijke schoonheid van het landgoed willen ervaren. 

Helaas hebben de aardbevingen in de regio Groningen invloed gehad op de bouwkundige staat van het rijksmonument en is versterking nodig. Deze operatie is niet zonder uitdagingen, want het behoud van de unieke historische kenmerken van het monumentale pand is van het grootste belang. Er heeft een grondig onderzoek plaatsgevonden, waarbij elke eigenaardigheid van het pand is vastgelegd en gedocumenteerd. Oud archief- en fotomateriaal zijn geraadpleegd om te bepalen wat moet worden behouden en wat moet worden gerestaureerd. Tegelijk krijgt verduurzaming veel aandacht.

Verschillende partijen zijn betrokken bij dit ambitieuze project, waaronder de Nationaal Coördinator Groningen, Monumentenzorg, Daad Architecten, constructeur ABTWassenaar, uitvoerder BAM + Jurriaans, en andere experts met een passie voor erfgoedbehoud. 

Landgoed Ekenstein heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1648. Johan Eeck, onder andere voormalig burgemeester van de stad Groningen, was de eerste bewoner van het huis. Door de jaren heen zijn er verschillende eigenaren geweest en heeft het gebouw verscheidene gedaanteverwisselingen ondergaan. In 1870 voorzag de adellijke familie Van Alberda Ekenstein het huis van allerlei neogotische elementen. In dezelfde periode werd het aangrenzend park omgevormd tot een Engels landschapspark aan de hand van de beroemde ontwerper Lucas Pieter Roodbaard. In de jaren 70 kreeg het landgoed zijn huidige bestemming als hotel en restaurant. De familie Pels is sinds 1 juni 1989 eigenaar van Landgoed Ekenstein, de eerste privé eigenaren sinds de familie Alberda van Ekenstein.