Er wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in de centrumfunctie van Appingedam en Delfzijl.
Er wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in de centrumfunctie van Appingedam en Delfzijl.

Grote investeringsplannen voor Appingedam en Delfzijl

Algemeen

EEMSDELTA - Er wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in Appingedam en Delfzijl om de centrumfunctie van deze plaatsen te verbeteren. Dat heeft de provincie Groningen bekendgemaakt.

De provincie en de betrokken gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen met een regionale centrumfunctie onder druk staat. Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom worden nieuwe investeringsplannen gemaakt om deze kernen aantrekkelijker te maken. Naast Appingedam en Delfzijl gaat het ook om Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. 

Adviesbureau KAW heeft de problemen in de kernen en kansen voor een betere toekomst in beeld gebracht. De kernen hebben stuk voor stuk een belangrijke functie voor de eigen inwoners en omliggende dorpen. Het gaat dan om openbaar vervoer, onderwijs, zorg, werk en wonen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: ,,Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum als het omliggende verzorgingsgebied en daarmee voor de hele provincie Groningen.’’

De investeringsplannen zullen zich richten op woningen en andere gebouwen, de openbare ruimte, entrees, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Vastgesteld is dat de huisvesting van winkels en voorzieningen vaak niet meer aansluit bij de wensen van tegenwoordig. Volgens het adviesbureau moet er met name meer groen en water komen. 

Het is nu aan de betrokken gemeenten om concrete plannen uit te werken. Hierbij zullen ook de inwoners worden betrokken. De uitvoering zal volgens de provincie in de komende tien tot vijftien jaar moeten plaatsvinden.