Stolpersteine worden in de bestrating aangebracht (archieffoto).
Stolpersteine worden in de bestrating aangebracht (archieffoto).

Nieuwe stolpersteine op drie plekken in Ten Post

Algemeen

TEN POST - In Ten Post worden op 17 april op drie locaties stolpersteine gelegd. Het gaat om plekken waar Ten Poster nazislachtoffers hebben gewoond. 

Van de Ten Posters die actief waren in het verzet, hebben drie dit met hun leven moeten bekopen. Het zijn Tamme Hendrik Afman, Siemen Sterenberg en Hendrik Stijve. De stolpersteine worden in de bestrating bij hun voormalige woonplek gelegd. 

De ceremonie begint ‘s middags met een bijeenkomst voor genodigden in de kerk aan de Eestumerweg, waarbij ook familieleden van de drie verzetshelden aanwezig zijn. Er wordt een rondgang gemaakt langs de stolpersteine. Op elke locatie wordt even stilgestaan voor een overdenking. In de kerk worden enkele toespraken gehouden. 

’s Avonds is er in dezelfde kerk een bijeenkomst voor alle inwoners van Ten Post en omstreken. Dan worden ook de andere Ten Poster oorlogsslachtoffers herdacht. De historische vereniging zal het verhaal vertellen van de oorlogsslachtoffers die in Ten Post vielen tijdens de Bevrijdingsdagen, 15 tot en met 19 april 1945.

Theo Afman zal de verhalen van de drie Ten Poster nazislachtoffers vertellen. Zijn in 2020 verschenen boek ‘De Hel van Husum’ is bij veel Ten Posters bekend. Hij gaat verder in op de verbindingen tussen deze drie en op het verzet en verraad in Ten Post. Na het verschijnen van zijn boek ging zijn onderzoek door. Hij komt met nieuwe feiten, met name met betrekking tot de moord op Siemen Sterenberg.

Tamme Hendrik Afman en Hendrik Stijve waren beide onderduikers en actief in het verzet. Zij werden in dezelfde nacht gearresteerd en samen naar Groningen gebracht. Via kamp Amersfoort en kamp Neuengamme kwamen ze in Husum, waar ze onder dwang werkten aan de Friesenwal. Tamme bezweek daar. Hendrik bezweek anderhalve maand later, toen kamp Husum werd ontruimd en de gevangenen naar Neuengamme werden vervoerd.

Siemen Sterenberg werd door NSB’er Boele Staal gezocht. Een eerste opzet om hem met een infiltrant op het schuilhouden van onderduikers te betrappen, mislukte. Vervolgens werd Siemen onder bedreiging van een vuurwapen van zijn bedstee gelicht. Hij werd meegenomen naar de koestal en daar door Boele Staal doodgeschoten.