De Tjamsweersterbrug in Appingedam kan eindelijk worden aangepakt (archieffoto).
De Tjamsweersterbrug in Appingedam kan eindelijk worden aangepakt (archieffoto).

Groen licht voor vervanging Tjamsweersterbrug in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - De gemeenteraad van Eemsdelta heeft groen licht gegeven voor de vervanging van de Tjamsweersterbrug in Appingedam. Hiervoor is vorige week een extra budget van 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het besluit kwam er na veel gepraat, gelobby, geteken en gereken. Nu het sein op groen staat, kan, er ook eindelijk echt worden begonnen aan de klus. In het gunstigste scenario kan de nieuwe brug eind 2025 in gebruik worden genomen.

Sinds 2008 is de Tjamsweersterbrug gedeeltelijk gestremd en afgewaardeerd door middel van een aslast- en hoogtebeperking. Sindsdien moet vracht- en landbouwverkeer omrijden via onder andere de Eekwerderdraai. Om iets aan de situatie te doen, werd in mei 2020 als door de gemeenteraad van Appingedam 2 miljoen euro uitgetrokken voor vervanging. Het geld kwam uit het Nationaal Programma Groningen. 

Uitvoering liet hierna op zich wachten omdat B en W van Eemsdelta besloten op de uitkomsten van een meeromvattend mobiliteitsonderzoek te wachten. Het college wilde er zeker van zijn dat de plaats van de huidige brug ook de juiste plaats is voor de nieuwe brug. Dat bleek het geval, maar er was veel tijd verstreken en er is sprake van substantiële prijsstijgingen. Nieuwe doorrekeningen leidden tot een investeringsbedrag van 3,25 miljoen euro en dus moest er nog eens 1,25 miljoen euro bij.

De gemeenteraad heeft dit extra budget vorige week beschikbaar gesteld. Nu kan worden overgegaan tot het aanvragen van een omgevingsvergunning. Als daartegen geen bezwaarprocedures volgen, kunnen de werkzaamheden in oktober starten. Eind 2025 ligt er dan een brug die ook weer gebruikt kan worden door vracht- en landbouwverkeer.