Koen Tuil (voorgrond) probeert de bal te pakken te krijgen.

Holwierde haalt uit tegen koploper Mamio en rukt op: 5-1

HOLWIERDE - Holwierde kan met een goed gevoel de winterstop in. Op sportpark Katmis werd koploper Mamio zaterdag met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd. Daarmee is de ploeg van trainer Danny Schudde de aanvoerder van de ranglijst tot op één punt genaderd, maar de Holwierders hebben wel een wedstrijd minder gespeeld dan Mamio. DVC Appingedam kan nog langszij komen, want die moet komende zaterdag, ijs en weder dienende, nog een inhaalwedstrijd spelen tegen HS’88.

De wedstrijd begon onder welhaast Siberische omstandigheden goed voor de bezoekers. Een counter (’ik had ze daarvoor vooraf nog gewaarschuwd’, aldus trainer Schudde na afloop) werd in de Holwierde-defensie niet goed gepareerd en al na acht minuten kreeg doelman Robbin Kuipers de 0-1 achter de oren door een treffer van Johannes Jeske.

Herstel

Waar Mamio wellicht had gedacht te kunnen doordrukken, was het de thuisploeg die zich goed herstelde en na twintig minuten was daarvan het eerste resultaat te zien. Uit een goed opgezette aanval was het Tim Visscher die vanaf de rechter kant een voorzet afleverde, die voor het doel langs leek te gaan. Robbie ten Hove was er op de linker kant echter rap bij om diagonaal de 1-1 binnen te schieten.

Vrije trap

Niet veel later was het Yirsan Bouman die uit een vrije trap de doelpaal trof, maar rond het half uur mocht hij het nog een keer over doen en vanaf een meter of twintig schoot de vrije trappen-specialist onberispelijk wel de 2-1 binnen.

Nog geen vier minuten later was het weer raak voor de gastheren. Op een steekpass van Tim Visscher strandde Robbie ten Hove op de Mamio-doelman, maar uit de rebound wist hij de sluitpost te omspelen en de 3-1 binnen te schuiven.

Genadeklap

Nog geen drie minuten later deelde Holwierde de bezoekers de genadeklap uit. Koen Tuil stuitte aanvankelijk nog op de Mamio-doelman, maar daaruit volgde een hoekschop die werd genomen door Thijs Sonneveld. Peter Bouwsema torende hoog boven de verdedigers uit en kopte de 4-1 binnen.

In een tijdsbestek van een ruim kwartier hadden de Katmisbewoners met goed voetbal het duel volledig naar hun hand gezet en Mamio moest in de rust, naast opwarmen, een list verzinnen om het tij alsnog te doen keren. Dat probeerden ze door in het tweede bedrijf in een 3-5-2 formatie wat meer druk naar voren te zetten en dat gepaard te laten gaan met veel agressie in de verkeerde zin van het woord. Scheidsrechter Khaled Mustafa, die al vanaf het begin warrig acteerde, trad daar niet adequaat genoeg tegen op. Het bleef voor de bezoekers overigens ook zonder resultaat. Slechts één keer konden ze binnen de zestien een doelpoging wagen, maar daarmee werd Holwierde-doelman Kuipers niet echt in moeilijkheden gebracht.

Met nog een kleine tien minuten te gaan was, het de uitblinker van de middag, Robbie ten Hove, die na een goede voorzet, vanaf de rechterkant losgelaten door Gijs Geurtsen, de eindstand op 5-1 bepaalde.