De spelers van het regioteam en hun begeleiders.
De spelers van het regioteam en hun begeleiders.

PSV verrassende winnaar van negende editie Eurocup Delfzijl

Sport

DELFZIJL - PSV Eindhoven is zondagmiddag de glorieuze winnaar geworden van de negende editie van Eurocup Delfzijl. In de finale werd voor 2.500 toeschouwers met 5-1 gewonnen van West Ham United. Frappant was de beide finalisten in hun poule slechts als derde eindigden.

Voor deze negende editie van dit unieke toernooi voor voetballertjes tot 13 jaar was de hal van Wijnne en Barends in Delfzijl weer omgebouwd tot het Groningen Seaports Stadion. Verdeeld over de twee toernooidagen kwamen er 7.500 bezoekers naar de sfeervolle wedstrijdarena. Alles was stijf uitverkocht en daarmee heeft het toernooi z’n faam als bovenregionaal evenement weer bewezen. 

Elf jeugdteams van gerenommeerde profclubs uit Nederland, Italië, België, Engeland, Oekraïne en Duitsland streden samen met een regioteam in twee poules om de beste uitgangsposities voor de finalerondes. PSV en West Ham United eindigden in hun poule als derde, net voldoende om mee te doen aan de strijd om de finaleplaatsen. De Engelsen wisten in de kwartfinale met 5-3 te winnen van AZ Alkmaar en in de halve finale met 4-1 van FC Bayern. PSV bereikte de finale na een 2-2 gelijkspel in de kwartfinale tegen AFC Ajax, waarna via shoot-outs toch gewonnen werd van de Amsterdammers. In de halve finale versloegen de Eindhovenaren Dortmund met 6-1.

In de door PSV gewonnen finale was Dyran Stam met drie doelpunten de gevierde man. Het duel om de derde en vierde plaats werd met 4-2 gewonnen door FC Bayern. Topscorers werden Nikola Jekic van Dortmund en Ilai Grootfaam van AFC Ajax. Elk met elf treffers.

Traditioneel werd er ook meegedaan door een regioteam, bestaande uit talentvolle voetballertjes uit de regio Eemsdelta. Ook dit keer was het team een maatje te klein voor hun leeftijdgenoten van de gerenommeerde profclubs. De de drie treffers, gescoord door Kenley Guikema, Cealon Henson en Jordin Draaisma, werden dan ook uitbundig gevierd. Ook de weg naar het toernooi toe was voor de spelertjes een mooie ervaring. Ze werden geselecteerd door onder meer scouts van FC Groningen. Daarna volgde een ouderavond, gevolgd door een serie trainingen op zondag. Tot de voorbereiding behoorde ook deelname aan een jeugdtoernooi in Winschoten. 

In Delfzijl eindigde het team weliswaar puntloos als laatste in de poule, maar ze verkeerden in goed gezelschap want in de andere poule bleef ook FC Groningen puntloos. In de wedstrijd om de elfde en twaalfde plaats trokken de FC’ers vervolgens wel aan het langste eind. 

Het regioteam werd gevormd door Jimmy Ommel, Jordin Draaisma en Jesse Dijk van NEC Delfzijl; Kiandro Augusta en Cealon Henson van DVC Appingedam; Juan Gozalez en Liam Huizinga van vv Farmsum; Kenley Guikema van Veendam 1894; Jesse Balkema van Bedum; Mats Tjalma en keepster Marit Koning van Be Quick 1887.

De organisatie zegt terug te kijken op een wederom geslaagd evenement dat qua bekendheid de regio ver overstijgt. Na de gebruikelijke evaluatie gaat men aan de slag met de voorbereiding van de tiende editie in 2024.