Het gedicht van de heer Baarschers prijkt aan de gevel. Iedereen is er blij mee (foto Ronny Benjamins).
Het gedicht van de heer Baarschers prijkt aan de gevel. Iedereen is er blij mee (foto Ronny Benjamins).

Nieuwe woningen Opwierde-Zuid opgeleverd

Algemeen

APPINGEDAM - De tweede fase van het nieuwbouwproject Opwierde-Zuid in Appingedam is opgeleverd. De eerste bewoners hebben de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen. Dit is woensdag gevierd.

De mijlpaal werd samen met de bewoners gevierd door vertegenwoordigers van de gemeente Eemsdelta, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Nationaal Coördinator Groningen en Woongroep Marenland. Deze organisaties zijn allemaal nauw betrokken bij de nieuwbouw. 

Het project omvat de sloop en nieuwbouw van 164 huurwoningen en 69 koopwoningen in Opwierde-Zuid. De woningen zijn gesloopt, omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn. Het startsein werd in januari 2020 gegeven, begin 2022 zullen alle woningen opgeleverd zijn.

In het kader van het versterkingsprogramma worden er nieuwe aardbevingsbestendige, duurzame en aardgasvrije woningen teruggebouwd. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een warmtepomp om de woning te verwarmen.

De heer Baarschers, bewoner van Opwierde-Zuid, schreef een gedicht over de wijk. Dit gedicht heeft nu een plekje aan de gevel van één van de nieuwe woningen gekregen. Samen met Annalies Usmany, wethouder gemeente Eemsdelta, en Gerke Brouwer, directeur-bestuurder Woongroep Marenland, onthulde de heer Baarschers het gedicht en droeg hij het voor. De Damster is bijzonder trots op zijn gedicht aan de gevel.  ,,Het is toch mooi om je naam te zien zo groot op een woning”, zo liet hij weten.

Opwierde-Zuid wordt helemaal opnieuw ingericht. Er is gekozen voor een ruimere opzet van de wijk (184 woningen in plaats van 233) met meer ruimte voor groen, waterpartijen en parkeren. Daarom komen er 49 woningen minder terug in de wijk. Dit aantal woningen is ter compensatie teruggebouwd aan de Focco Ukenalaan, Patrimoniumstraat en de Opwierderweg.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen. Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de sloop van de oude woningen en het bouwen van de nieuwe woningen.

De bewoners ontvangen symbolisch de sleutels van hun nieuwe woningen (foto Ronny Benjamins).