Molen De Fram in Woltersum.
Molen De Fram in Woltersum.

Molens met trilsensoren getest op bevingsbestendigheid

Algemeen

WOLTERSUM - Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft laten onderzoeken hoe aardbevingsbestendig de Groninger molens zijn. Voor het onderzoek zijn bij vier molens van het Groninger Landschap en de Groninger Poldermolens trilsensoren geplaatst. Een van die molens was molen De Fram in Woltersum.

Deze sensoren hebben acht weken lang de trillingen gemeten die ontstaan bij (harde) wind en draaiende molenwieken. De intensiteit van deze natuurlijke trillingen vergeleken de onderzoekers met de intensiteit van trillingen bij een beving.

Bewegingen opgevangen

Begin deze maand heeft Wieringa Bouwadvies uit Winsum de resultaten van de metingen met NCG besproken. De metingen duidelijk zien dat een molen een werktuig is. Omdat de wieken draaien op de wind is een molen zo gemaakt dat hij bewegingen kan opvangen. Bij (harde) wind is in de meetresultaten duidelijk dat de molen beweegt. Heeft de molen een houten onderbouw dan beweegt de molen meer, dan wanneer de molen een gemetselde stenen onderbouw heeft. Ook bij het kruien (het draaien van de kap) om de molenwieken ‘op de wind te zetten’ is goed te zien dat de molen beweegt. Die beweging is het grootst bovenin de molen. Deze natuurlijke bewegingen kan de molen allemaal opvangen.

Aardbevingen

Ten tweede zijn de aardbevingen die plaatsvonden tijdens het onderzoek te zien in de metingen. Bij twee molens werd duidelijk dat de stenen onderbouw tijdens een beving anders bewoog, dan bij de natuurlijke beweging(en) van de molen.
De beweging die door bevingen veroorzaakt wordt, lijkt geen grote invloed te hebben op een molen met een houten onderbouw. De bevingen zorgen voor minder beweging van de molen, dan beweging door harde wind of het draaien van de molenkap.
Bij de molens met een stenen onderbouw veroorzaakten de bevingen wel meer beweging dan bij harde wind of het draaien van de kap van de molen.

Versterking

NCG gaat nu bekijken of en voor welke molens versterking noodzakelijk is. Met de resultaten kan beoordeeld worden of de molens veilig genoeg zijn of niet. Is een molen niet veilig genoeg, dan wordt bekeken welke versterkingsmaatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de molen wel veilig is.