Janneke Vos en Ad de Groot onderweg in Roemenië.
Janneke Vos en Ad de Groot onderweg in Roemenië.

Janneke Vos presenteert nieuw boek: ‘Zondagskind’

Algemeen

APPINGEDAM - Van de hand van Janneke Vos verschijnt vrijdag het nieuwe boek ‘Zondagskind’. De geboren Damster vertelt in veertig verhalen over haar jonge jaren in Groningen en haar latere leven in Roemenië.

Vos is journaliste, schrijfster en oud-presentatrice van RTV Noord. Ze woont sinds 2006 met haar man Ad de Groot in Roemenië. Ze werkt daar als journaliste voor onder meer het bekende televisieprogramma Spoorloos en het NOS-nieuws. ‘Zondagskind’ is haar zevende boek.

,,Ik werd geboren op een zondag. Op zondag 23 februari 1964. Volgens de overlevering zijn zondagskinderen gelukskinderen. Geluksvogels. Hun leven gaat van een leien dakje. Ze komen overal mee weg. Hebben altijd mazzel. Ik kan u verzekeren dat dit niet waar is’’, aldus de schrijfster

De verhalen in het boek maken duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de Groningse en Roemeense jaren van Janneke Vos. ,,Waar ik als kind mijn dromen veelvuldig zag sneuvelen, bleek het een verademing om te wonen in een land waar ieders dromen voortdurend sneuvelen. Het was niks, het is niks, het zal ook niks worden. Dat is in Roemenië het idee en dat biedt een mens tenminste duidelijkheid.’’

‘Zondagskind’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Profiel in Bedum en ligt vanaf maandag in de boekhandel. Eerder verschenen van de schrijfster ‘De blinde vrouw van Mures’, ‘Adio Peppi’, ‘Het is hier net het paradijs’, ‘Pofta Buna’, ‘Ik wou dat ik haar hond was’ en ‘Doe mij maar de gladiolen’.