Jurrely Torbed voor NEC Delfzijl aan de bal. Op de achtergrond Sem Switynk.
Jurrely Torbed voor NEC Delfzijl aan de bal. Op de achtergrond Sem Switynk.

NEC Delfzijl en Siddeburen uit bekertoernooi na 7-0 nederlaag

Sport

DELFZIJL - NEC Delfzijl en Siddeburen zijn uit het bekertoernooi gekegeld. Beide ploegen leden een 7-0 nederlaag.

NEC Delfzijl verweerde zich zaterdag op eigen veld goed tegen het veel sterkere Pelikaan S uit Oostwold (Westerkwartier). In de eerste helft wist het zelfs de nul te houden, maar na rust moesten toch zeven tegentreffers geïncasseerd worden. In de stad Groningen ging Siddeburen zondag op bezoek bij Be Quick 1887. Ook daar was het verschil van vier klassen te groot hoewel de bezoekers zich dapper verweerden en in de eerste helft nog weinig weggaven. Bij rust was het nog maar 2-0, maar Siddeburen kreeg zelf geen enkele kans.

Toen NEC Delfzijl en Pelikaan S elkaar in het seizoen 2018/2019 voor het laatst in de havenstad troffen, speelden beide ploegen in de tweede klasse. Het vreemdelingenlegioen van Pelikaan S is intussen opgeklommen naar de vierde divisie en NEC Delfzijl afgezakt naar de vierde klasse. In het eerste bedrijf verdedigde de thuisploeg zich sterk en toonden de mannen goed voetbal. Voorin ontstonden er zelfs wat één op één kansjes voor de dit keer in de basis gestarte Jurrely Torbed en voor Sem Switynk. Met een beetje geluk hadden de Delfzijlsters zelfs op voorsprong kunnen komen, zeker toen hen een strafschop werd onthouden na een overtreding op Jurrely Torbed binnen de zestien. Het lukte Pelikaan S niet om de compacte defensie van NEC te slechten. Waar ze het via de zijkanten met voorzetten probeerden, was er de goed keepende 18-jarige Delfzijlster doelman Jorn Olinga. Hij verving de afwezige Bas Westerhuis en was vooral sterk in de lucht. 

Het spelverloop leverde bij de bezoekers irritaties op die vooral tot uitdrukking kwamen in verbaal geweld, met name ook tegen elkaar. Enkele daarbij gebezigde scheldwoorden waren van dien aard dat ze normaal gesproken tot een rode kaart zouden leiden, maar de arbiter van dienst durfde dat kennelijk niet aan. De rechtsback van de bezoekers was dermate geïrriteerd dat hij er in de rust de brui aan gaf en naar huis ging. 

Na de doelwisseling deden de gasten wel waar ze voor gekomen waren. Doelpunten maken. De 0-1 kwam er uit een knappe omhaal en de 0-2 doordat Cameron Waaijenberg bij het uitverdedigen de bal ongelukkig raakte en in het eigen doel zag belanden. Toen ook nog de 0-3 viel was het verzet van NEC gebroken en liepen de bezoekers uit naar 0-7. Een wat geflatteerde score. ,,We hadden de scheidsrechter echt niet mee”, meldde NEC-trainer Roy Kamps na afloop. ,,Maar we hebben volwassen gespeeld, ook de jongeren. Ik was content met het spel, ook aan de bal en het was voor de jongens een goede ervaring.”

NEC Delfzijl reist komende zaterdag af naar Uithuizermeeden om het in de competitie op te nemen tegen De Heracliden.

Tussen Be Quick en Siddeburen was het verschil van vier klassen ook te groot. De bezoekers hebben geen enkele kans kunnen creëren en het was eenrichtingsverkeer. Bij de bezoekers ontbraken ook nog enkele basisspelers die werden vervangen door mannen van het tweede elftal. Trainer Bert Brugge: ,,De mannen hebben zich ondanks de 7-0 met veel inzet dapper verweerd en dat geeft de burger weer moed.”