NEC’er Jeffrey Roeters gaat voor de bal met een tegenstander in de rug.
NEC’er Jeffrey Roeters gaat voor de bal met een tegenstander in de rug.

NEC Delfzijl wint in matige pot voetbal bij De Heracliden: 0-2

Sport

UITHUIZERMEEDEN - Wie zaterdag naar Sportpark Mein in Uithuizermeeden was gekomen om oogstrelend voetbal te zien, kwam bedrogen uit. Met name de eerste helft was er één zonder treffers en nauwelijks doelrijpe mogelijkheden, maar in het tweede bedrijf stelde NEC Delfzijl orde op zaken. Het werd 0-2 voor de bezoekers.

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat beide ploegen in een bindende wedstrijd tegenover elkaar stonden. Gezien de stand op de ranglijst, NEC als koploper en De Heracliden op de zevende plek, was er voor de gastheren alles aan gelegen om de bezoekers de eerste nederlaag toe te dienen om zodoende aansluiting te houden met de middenmoot. 

Trainer Jan Medema moest het doen zonder aanvoerder Roy Streppel die een dag eerder vader was geworden van zijn eerste kind. Zoon Tygo. Bij NEC ontbrak eerste keeper Bas Westerhuis die nog vakantie vierde en evenals een week eerder werd vervangen door de 18-jarige Jorn Olinga. 

Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Andries Dijkstra uit Oosterwolde, die de hele wedstrijd opviel door onnavolgbare beslissingen die overigens geen der partijen tot voor- of nadeel strekten, was er de eerste twintig minuten weinig tot niets te beleven. De bezoekers brachten het nog wel tot een tweetal vruchteloze pogingen van afstand. Daarna was er een diagonale inzet van NEC’er Gillermo Slijngaard, die door doelman Marwin Spriensma werd gekeerd. Er was geen Delfzijlster in de buurt om van de rebound te profiteren. Kort daarna volgde een afstandsschot van Wilbert Lambeck dat net onder de lat zou verdwijnen, ware het niet dat Hera-doelman Spriensma de bal knap over de deklat tilde. 

De thuisploeg kwam in aanvallend opzicht tot twee snelle uitvallen door Thijs Tiekstra, maar evenzovele malen wist de ver uitkomende NEC-keeper succes te voorkomen.

Binnen een kwartier na de doelwisseling stelden de Havenkanters orde op zaken. Zwaar op de huid gezeten door tegenstanders wist de fysiek sterke Jurrely Torbed in twee pogingen de 0-1 in de boeken te schieten. Niet lang daarna was het Jeffrey Roeters die uit een voorzet van Sem Switynk de 0-2 binnenkopte en daarmee de wedstrijd in het slot gooide. 

In het resterende deel van het duel probeerde De Heracliden het nog wel. Een inzet van Martijs Delker werd een prooi voor doelman Olinga, die aan het eind van de wedstrijd na een voorzet van Thijs Tiekstra nog bijna werd verrast door een opstuitende bal, maar met een uiterste inspanning het speeltuig nog wist weg te werken.

Heracliden trainer Jan Medema had zijn ploeg zo goed mogelijk ingesteld op de tegenstander. Dat betekende loeren op de counter en dat lukte maar zelden. Hij vond dat zijn ploeg hard had gewerkt en kon vrede hebben met de uitslag. ,,Niet goed spelen en toch de punten meenemen is ook goed”, klonk het bij de NEC-staf. Komende zaterdag ontvangt NEC op Sportpark Centrum in Delfzijl SC Scheemda, de voorlaatste op de ranglijst van de vierde klasse E.