Liggend NEC’er Joost Kombrink in duel met Romano Kisman.
Liggend NEC’er Joost Kombrink in duel met Romano Kisman.

DVC Appingedam verdringt NEC Delfzijl van koppositie: 3-2

Sport

APPINGEDAM - De derby in Appingedam tussen de twee toppers in de vierde klasse E is zaterdag in een 3-2 overwinning voor DVC Appingedam geëindigd. DVC trainer Duurt Dijkman sprak van een energiek en intensief duel en zijn collega Roy Kamps van NEC Delfzijl vond dat de thuisclub meer strijd op de mat had gelegd. Met de zege zetten de Damsters een belangrijke stap naar de eerste periodetitel.

Het aanvangstijdtip was op verzoek van de thuisclub verplaatst naar vijf uur in de verwachting dat er dan meer publiek op de derby af zou komen en dat bleek een goede zet. Er was een grote publieke belangstelling voor het duel dat het eerste in competitieverband was tussen beide fusieclubs. Afgelastingen in de regio leverden ook nog extra toeschouwers op.

Hoog tempo

Het eerste deel van de wedstrijd voltrok zich in een hoog tempo, waarbij de thuisploeg zich wat feller toonde. Bij de bezoekers leken met name de wat jongere spelers de spanning in de benen te hebben door het belang van de wedstrijd en het grote aantal toeschouwers. NEC werd op het middenveld vastgezet en de Delfzijlster spitsen waren wat te statisch. 

Veel echte kansen vielen er niet te noteren. Voor de gasten was er een klein kansje voor Jurrely Torbed en voor de gastheren schoot Nick Veentjer uit de rebound over het doel van keeper Olaf Kiewiet. 

Openingstreffer

De openingstreffer viel pas aan het einde van het eerste bedrijf en dat was niet zonder enig fortuin. Na een goede aanval van DVC daalde een kennelijk als voorzet bedoelde bal van Devante de Windt over doelman Bas Westerhuis ineens in het doel voor de 1-0. Dat was ook de ruststand. 

In de theepauze veranderde NEC-coach Roy Kamps wat in de formatie en dat leverde direct na de hervatting resultaat op. Uit een voorzet vanaf de rechterkant schoot Jeffrey Roeters de 1-1 binnen. Dat gaf de bezoekers weer een boost en die hadden volgens hun trainer direct moeten doordrukken, maar dat gebeurde niet. 

DVC werd vooral via de snelle vleugelspitsen gevaarlijk en bij één van die aanvallen kwam de NEC-doelman te laat uit zijn doel. In een poging om alsnog redding te brengen, kopte Joost Kombrink in het eigen doel: 2-1. 

Op de doellat

De thuisploeg drukte door. Een inzet van Jeroen van Hunnik belandde op de doellat en een kans voor Nick Veentjer werd door NEC-doelman Westerhuis teniet gedaan. Na een verkeerde inschatting van NEC belandde een bal tussen de verdediging en keeper waaruit Joost Blokzijl met een mooie treffer de 3-1 scoorde. 

Aansluitingstreffer

Op zoek naar een beter resultaat pompte NEC de bal in het DVC strafschopgebied. Dat leverde de aansluitingstreffer door Jeffrey Roeters op, maar daar bleef het bij. 


DVC Appingedam gaat, ijs en weder dienende, komende zaterdag op bezoek bij De Fivel en bij een gunstig resultaat hebben ze dan de eerste periodetitel binnen. NEC Delfzijl ontvangt op het eigen Sportpark Centrum Omlandia.