Afbeelding

Coalitie Eemsdelta met Lokaal Belang, ChristenUnie, VVD en CDA

Algemeen

EEMSDELTA - Het nieuwe college van Eemsdelta wordt gevormd uit vertegenwoordigers van Lokaal Belang, de ChristenUnie, VVD en het CDA. Dat is het advies van informateur Anno Wietze Hiemstra.

Hiemstra heeft zijn conclusies vanmiddag gepresenteerd aan de toekomstige gemeenteraad. Hij sprak de afgelopen dagen met alle politieke partijen die zetels hebben gekregen. ,,De gemeenschappelijke deler was het advies om een brede coalitie samen te stellen. Partijen vonden een stabiel, evenwichtig en collegiaal college belangrijk. Evenals herkenbaarheid en benaderbaarheid”, aldus Hiemstra. Vanaf dinsdag wordt over het vervolg gesproken met met de vijf grootste partijen in Eemsdelta om te kijken wat er mogelijk is.

Opvallend is de afwezigheid van de PvdA in de beoogde coalitie. De partij scoorde goed tijdens de afgelopen verkiezingen en werd met vijf zetels de tweede partij achter Lokaal Belang Eemsdelta. Bij veel mensen bestond dan ook de verwachting dat er een coalitie zou komen met de twee grootste partijen en een derde om een stevige meerderheid te komen. 

Hiemstra: ,,Uit de gesprekken bleek dat de combinatie Lokaal Belang, ChristenUnie, VVD en CDA de combinatie is die nu het meest kansrijk is. Ik kom tot dit advies omdat binnen deze coalitie programmatisch overeenstemming gevonden kan worden, er sprake is van ‘chemie’ tussen de fracties en toekomstige bestuurders en omdat deze coalitiesamenstelling de partijen het meeste vertrouwen geeft in een stabiel bestuur voor de komende 5,5 jaar. De vier partijen hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken.’’ De beoogde coalitie van 4 partijen heeft 20 van de 29 raadszetels in de gemeenteraad.

De partijen zijn het erover eens dat er vijf wethouders voor benoeming worden voorgedragen. Dit zijn 2 van Lokaal Belang, 1 van de ChristenUnie, 1 van de VVD en 1 van het CDA. 

Lokaal Belang Eemsdelta heeft het advies overgenomen. Ook ChristenUnie, VVD en CDA hebben hiermee ingestemd. Hiemstra zal het proces als formateur verder begeleiden. Het formatieproces begint de komende week en het streven is om dit voor 18 december af te ronden zodat de wethouders op 4 januari kunnen worden benoemd en geïnstalleerd.