In Delfzijl is het verboden met een metaaldetector te zoek naar oude munitie.
In Delfzijl is het verboden met een metaaldetector te zoek naar oude munitie.

Delfzijl waarschuwt voor zoeken met metaaldetector

Algemeen

DELFZIJL - De gemeente Delfzijl waarschuwt dat het zoeken naar wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog verboden is. Dit valt onder het zogenaamde detectieverbod dat in Delfzijl van kracht is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is op het grondgebied van Delfzijl flink gevochten. Als gevolg hiervan is er veel explosief materiaal in de bodem achtergebleven. In de loop der tijd is dit explosieve materiaal mogelijk instabiel geworden, met alle gevaren van dien.

Bij de gemeente zijn meldingen binnengekomen over mensen die hobbymatig naar oude wapens, munitie en andere overblijfselen zoeken. Steeds meer mensen trekken er met metaaldetectoren op uit. Ook het magneetvissen maakt deel uit van deze hobby. In Delfzijl is dit allemaal niet toegestaan omdat het gevaar oplevert. 

,,We willen archeologisch materiaal beschermen en de veiligheid waarborgen. Zo voorkomen we onveilige situaties bij de vondst van explosief materiaal’’, aldus de gemeente Delfzijl, die waarschuwt dat op naleving van het verbod wordt gecontroleerd.