De haven van Delfzijl. Foto: StappenGroningen.nl
De haven van Delfzijl. Foto: StappenGroningen.nl

Ondanks crises goed jaar voor Groningen Seaports

Algemeen

DELFZIJL - De jaarcijfers van Groningen Seaports laten, ondanks de corona- en stikstofcrisis, een mooie ontwikkeling in 2020 zien. In het bijzondere jaar zijn uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. 

Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde Groningen Seaports, met een omzet van ongeveer 72 miljoen euro en een winstprognose van circa 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar.

Van de bijna 100 hectare is ongeveer 63 hectare aan terrein uitgegeven aan nieuwe en bestaande bedrijven. ,,We zijn trots op het feit dat meerdere bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven besloten hebben uit te breiden. Dat is voor ons een bevestiging van het uitstekende ondernemersklimaat dat we hier bieden. De ingezette koers van de Groene Havenvisie uit 2012 begint zijn vruchten af te werpen: de vraag naar duurzaam geproduceerde (grond)stoffen, geproduceerd door de chemie in Delfzijl, neemt fors toe”, zegt Groningen Seaports-CEO Cas König. 

De overige hectares werden uitgegeven voor de ontwikkelingen van zonne- en windparken in de Eemshaven en in Delfzijl. König: ,,Wij zien bij onze eigen industrie, net als bij huishoudens, de vraag naar duurzame energie toenemen. Voor de werkgelegenheid en de vergroening van de industrie is het daarom noodzakelijk dat we investeren in duurzame energie.” Om regie te houden op het lokaal kunnen aanbieden van deze duurzame energie neemt Groningen Seaports ook actief deel in deze zonne- en windparken. 

De overslagcijfers in 2020 waren lager dan in 2019 en bleven steken op ruim 10 miljoen ton. Oorzaken van de lichte daling zijn onder meer een eenmalige overslag van materialen voor het dijkverbeteringsproject een jaar ervoor en een verschuiving in de grondstofmix voor de energiebedrijven. Ondanks de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van het coronavirus bleven beide havens en de industrie operationeel en werd er in Delfzijl en in de Eemshaven bij de bedrijven onverminderd hard doorgewerkt. 

Ondanks de corona- en stikstofcrisis besloot Groningen Seaports afgelopen zomer om ‘up-front’ 25 miljoen euro te investeren in Bedrijventerrein Heveskes in Delfzijl. König: ,,Wij wenden de eenmalige inkomsten als gevolg van grondverkoop in deze onzekere tijden bewust aan voor investeringen, in onder meer openbare infrastructuur en utiliteiten. Investeringen om onze terreinen klaar te hebben als de markt ook zover is. Deze investering in het gebied Heveskes is een impuls voor de werkgelegenheid, energietransitie in het algemeen en duurzame economische activiteiten in Delfzijl in het bijzonder.”

Ook in 2021 verwacht Groningen Seaports dat een aantal nieuwe bedrijven zich zal vestigen in Delfzijl en de Eemshaven.,,Daarmee zal ook de binnenvaart gaan toenemen. Ook gaan we verder met het gezamenlijke duurzaamheidsproject met het bedrijfsleven om binnenvaartschepen op waterstof te kunnen laten varen. Daarbij hoort eveneens de ontwikkeling van een waterstoftankstation voor schepen. Wat voor ons verder belangrijk is, is de ontwikkeling in de offshore windindustrie. Genoeg uitdagingen dus, los van de crises. We hebben al veel gerealiseerd en we zien nog meer grote kansen en mogelijkheden om dé Nederlandse rotonde te worden voor duurzame energie”, besluit König.