Remco Sietsema heeft een album met Groningstalige muziek uitgebracht (foto Anouk Wolf).
Remco Sietsema heeft een album met Groningstalige muziek uitgebracht (foto Anouk Wolf).

Oud-Delfzijlster Remco Sietsema kiest voor Groningstalige muziek

Algemeen

DELFZIJL - Remco Sietsema, oud-inwoner van Delfzijl, heeft een nieuw album uitgebracht met liedjes in het Gronings. De titel is ‘Tuteltoanen’.

Sietsema wil met het album een ode brengen ‘aan de zomer, het buitenleven en de Groningse taal’. Hij gaat met deze nieuwe muziek terug naar zijn roots, want hij verliet al op jonge leeftijd Groningen om te gaan studeren in Amsterdam. Hij studeerde af als acteur aan de Amsterdamse Toneel- & Kleinkunstacademie en speelt tal van instrumenten, met de trekharmonica als specialiteit.

,,Door de jaren heen ben ik mij meer gaan verdiepen en interesseren in de Groningse taal en cultuur. Ik kwam erachter hoe poëtisch het dialect eigenlijk is. Ik heb me door de klanken van de woorden én door de omgeving waar ik ben opgegroeid laten inspireren om Tutteltoanen te maken. Ik hoop dat ik op mijn manier een bijdrage kan leveren aan het voortbestaan van ons dialect.”

In 2017 verscheen het debuutalbum van Sietsema, getiteld ‘Sultana’. Hij tourde hiermee langs zalen in binnen- en buitenland en stond op diverse festivals. Voor het Groningse gezelschap Peerd Theater componeerde hij de muziek voor de locatietheatervoorstelling HAIM (2021).