De voormalige Rabobank aan het Molenbergplein.
De voormalige Rabobank aan het Molenbergplein.

Gemeente Eemsdelta koopt pand Rabobank in Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - De gemeente Eemsdelta koopt het voormalige kantoorpand van de Rabobank aan het Molenbergplein in Delfzijl. Het gebouw staat leeg sinds de bank is verkast naar het kerkgebouw aan de andere kant van het plein.

De aankoop vindt plaats in het kader van de gebiedsontwikkeling Centrum Zuid, waarbij het Molenbergplein  moet uitgroeien tot ‘de huiskamer van Delfzijl’. Centraal in dit plan staat de nieuwbouw van een schouwburg ter vervanging van het gedateerde theater De Molenberg. In de plannen wordt ook de mogelijkheid wonen aan het plein opengehouden.

Het voormalige bankkantoor ligt naast het theater. Aan de andere kant is het voormalige partycentrum De Bolder gesitueerd. Dit hele bebouwingsblok moet in principe opnieuw worden ingevuld. Behalve een nieuw theater, appartementen is ook gebruik als nieuw gemeentehuis in studie. Op deze manier zou ‘een huis voor cultuur, bestuur en wonen’ kunnen ontstaan.

De waarde van het oude bankgebouw is onafhankelijk getaxeerd op 640.000 euro. Omdat de Rabobank ‘vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid’ een bijdrage wil leveren het nieuwe plein, is afgesproken dat de gemeente het gebouw kan kopen voor 450.00 euro. Inclusief aankoopkosten kost het gebouw de gemeente 510.000 euro.