Het comité Stad.Appingedam.700 dat de festiviteiten rond 700 stadsrechten organiseert (foto Jan Dijkhuizen).
Het comité Stad.Appingedam.700 dat de festiviteiten rond 700 stadsrechten organiseert (foto Jan Dijkhuizen).

Groot feest in Appingedam rond 700 jaar stadsrechten

Algemeen

APPINGEDAM - Appingedam kan in 2027 de mijlpaal van 700 jaar stadsrechten vieren. Daarvoor is een comité opgericht dat onder de werktitel Stad.Appingedam.700 aan de slag gaat met dit jubileum.

Het comité is onlangs voor de eerste keer bij elkaar geweest. Voorzitter is Edith Romp, al vele jaren woonachtig in Appingedam en in Noord-Nederland werkzaam geweest in leidinggevende functies bij tal van grote bedrijven. Andere leden zijn Henk Wiersma (penningmeester), Ineke Baalmans (secretariaat), Cody Rozema, Marnick Joustra, Arjan Smit, Rody Bos, Cees van Ekelenburg, Klaas Landstra en Rikus Jager.

Edith Romp heeft niet lang hoeven nadenken over de aanvaarding van het voorzitterschap. ,,Ik ben wel iemand die zaken wil laten gebeuren’’, zegt ze. Wat dat precies zal zijn in 2027 weet Romp nog niet. ,,Maar er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten’’, zegt ze. De komende maanden wordt gewerkt aan plannen en fondsenwerving.

Comité Stad.Appingedam.700 valt onder de paraplu van Stichting Activiteiten Stad Appingedam (Sasa). Deze organisatie faciliteert tal van evenementen in Appingedam en regelt bijvoorbeeld vergunningen en aanvragen voor subsidies, zodat een evenementen-organisatie zich kan bezighouden met de zaken waarin men gespecialiseerd is. 

In Appingedam worden tal van evenementen georganiseerd, die jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de vroegere havenstad trekken. Voorbeelden zijn Terug naar het Begin, Bie Daip, de Coopluydenmarkt, City Swim, Damster Stadsfeesten, Stadsloop, Dickens in Daam en meer dan twintig andere festijnen. Door gidsen en het Damster Veer worden jaarlijks tienduizenden mensen rondgeleid.

Het centrum van Appingedam is een beschermd stadsgezicht, dat momenteel in het kader van bevingsherstel volledig wordt aangepakt. In 2027 zal de binnenstad daardoor nog mooier zijn dan en dat past prima bij het feest rond 700 jaar stadsrechten.