3600 ton staal gaat schuimend te water (foto Henk Zuur).
3600 ton staal gaat schuimend te water (foto Henk Zuur).

Grootste binnendijks gebouwde zeeschip te water bij Niestern Sander

Algemeen

DELFZIJL - Bij Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl is donderdag het grootste binnendijks gebouwde zeeschip ooit te water gelaten. Het gaat om een ijsversterkt open top multipurpose schip van het type EasyMax. Opdrachtgever is Koninklijke Wagenborg in Delfzijl.

Ruim zes en drie jaar geleden werden soortgelijke schepen van dit type bij Niestern Sander te water gelaten. Toen ging het om de Egbert Wagenborg (2017) en de Máxima (2020). De tewaterlating van de nieuwe telg werd donderdag bijgewoond door honderden belangstellenden, die op en rond de helling getuige waren van een perfecte stapelloop met assistentie van de sleep- en duwboten Waterpoort en Waterlelie.

De naam van het nieuwe schip is nog niet bekendgemaakt. Er zijn speculaties dat zal worden gekozen voor iets met de toevoeging ‘borg’, maar er zijn ook geruchten dat na Máxima andermaal een lid van het koningshuis haar naam aan het schip zal verbinden. Doop en naamgeving vinden plaats bij de oplevering.

,,t Kin nait groter!”, constateerde een medewerker van de werf in onvervalst Gronings nadat de tewaterlating van het EasyMax-schip een enorme watermassa over het werfterrein had gespoeld. Het schip is 149,95 meter lang, 15,90 meter breed en heeft een maximale diepgang van 8,60 meter. Het laadvermogen bedraagt circa 14.300 ton (open top circa 11.000 ton). 

Een van de meest opvallende kenmerken is het uiterst lage brandstofverbruik. Daarnaast is het schip speciaal ontworpen voor het transport van projectlading zoals windmolens en lading met extreme afmetingen. In afwijking van het zusterschip Egbert Wagenborg is het nieuwe schip, net als de Máxima, voorzien van een ballastwater treatment unit.

Het is niet de eerste keer dat Niestern Sander en Koninklijke Wagenborg samen een schip bouwen waarop de overtreffende trap ‘grootste’ van toepassing is. Zeventig jaar geleden, op 3 november 1953, werd bij de werf van toen nog Gebroeders Niestern in Farmsum het MS Kroonborg te water gelaten. Ook dat schip was indertijd ‘het grootste binnendijks gebouwde zeeschip’ van dat moment met een breedte van 10,45 meter en een lengte 73,50 meter.

Net als zes en drie jaar geleden bij de Egbert Wagenborg en Máxima gebeurde, heeft Provinciale Waterstaat ook nu weer een speciaal draaiboek ontwikkeld om het nieuwe EasyMax-schip zonder problemen door de zeesluis in Delfzijl te krijgen. 

De grote sluis heeft een lengte van 119 meter bij vloed, is 16 meter breed en heeft een drempelhoogte van 5,45 meter NAP. Het schutten zal plaatsvinden met gebruik van de buitenste, grote stormvloeddeuren. Dit levert een schutmogelijkheid op van zo’n 154 meter. Zowel het vertrek bij de bouwwerf als het ronden van de driesprong Oude- en Nieuwe Eemskanaal en de passage van de sluis zal met drones worden gevolgd. Ook voor Provinciale Waterstaat is dit namelijk het langste schip dat ooit geschut is.

De oplevering van het schip staat eind dit jaar gepland.