Bij Kindcentrum Delfzijl West is iedereen blij met de komst van een verrijkt schoolplein.
Bij Kindcentrum Delfzijl West is iedereen blij met de komst van een verrijkt schoolplein.

Kindcentrum Delfzijl West krijgt verrijkt schoolplein

Algemeen

DELFZIJL - Kindcentrum Delfzijl West krijgt als een van de eerste Groninger scholen een verrijkt schoolplein. Wethouder David de Jong gaf maandag het startsein voor het aanpakken van het nu nog versteende plein.

Een verrijkt schoolplein is zodanig groen ingericht dat het een speel- en leeromgeving biedt die bijdraagt aan het natuur- en klimaatbewustzijn van kinderen. Ook hun creativiteit, gezondheid, verbeeldingskracht, fysieke en sociale vaardigheden. moeten er door gestimuleerd worden.

Kinderen spelen steeds minder buiten, terwijl uit studies blijkt dat buitenspelen in een natuurlijke omgeving juist een essentiële voorwaarde is voor een gezonde, evenwichtige ontwikkeling. Vrij bewegen, verkennend spelen en onderzoekend ontdekken bevorderen een actieve en gezonde leefstijl. Dit is goed voor de fysieke en mentale gezondheid en de leerprestaties. Kinderen brengen 20 procent van hun tijd door op de basisschool door en dus is het een plek die zeer invloedrijk is voor hun ontwikkeling. 

Kindcentrum Delfzijl West is een van de twee pilotscholen in Groningen die een verrijkt schoolplein krijgt. De andere school is Christelijke Basisschool Rehoboth in Oldekerk. De herinrichting zorgt dat het versteende plein groen wordt en dat er buitenlessen kunnen worden gegeven. 

Het project ‘Schoolpleinen Verrijkt’ is een initiatief van IVN Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Huis voor de Sport Groningen, Stichting Kunst & Cultuur en GGD Groningen. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie, gemeenten en de deelnemende scholen.