De dijkdoorgangen in Delfzijl worden vanavond vanaf 21.30 uur gesloten (foto Noorderzijlvest).
De dijkdoorgangen in Delfzijl worden vanavond vanaf 21.30 uur gesloten (foto Noorderzijlvest).

Waterschap sluit dijkdoorgangen in Delfzijl (update)

Algemeen

DELFZIJL - Waterschap Noorderzijlvest gaat de dijkdoorgangen in Delfzijl vanavond vanaf 21.30 uur sluiten in verband met storm Eunice. Ook wordt er dijkbewaking ingesteld.

Voor het instellen van dijkbewaking zijn de verwachte waterstanden op zee maatgevend. De laatste voorspellingen van Rijkswaterstaat laten een hoogste waterstand van NAP+ 3.90 meter zien. Deze stand wordt vannacht verwacht om 2.10 uur. Dat betekent dat het waterschap dijkbewaking inzet. Volledige dijkbewaking is nodig vanaf een waterstand van NAP+ 3.80 meter. Eerder liet het waterschap nog weten dat geen dijkbewaking nodig was, maar daar kwam Noorderzijlvest later in de middag op terug.

De dijkdoorgangen bij de haven van Delfzijl gaan dicht vanaf NAP+ 3.00 meter. Met het verwachte hoogwater zullen dus de coupures gesloten worden. Dit gebeurt vanaf 21.30 uur. Het verkeer wordt omgeleid met borden. De sluiting wordt uitgevoerd samen met collega’s van waterschap Hunze en Aa’s.

De keerkleppen bij het Paterswoldsemeer zijn vanmiddag dichtgezet. Als door de storm bomen op de kering rond het meer ontwortelen, kan er schade ontstaan. Door op voorhand de keerkleppen te sluiten, wordt de kans verkleind op mogelijke wateroverlast.

Het waterschap heeft intussen veel overtollig water kunnen afvoeren naar zee. De waterstanden in het werkgebied zijn volgens Noorderzijlvest ‘veelal normaal en onder controle’. Het peil in het Lauwersmeer is wel hoger dan normaal. Vanmiddag en morgenmiddag verwacht het waterschap opnieuw overtollig water te kunnen spuien.

Als de storm geluwd is, volgt morgen een inspectieronde langs de dijken en kades en objecten.