Voor de versterking van woningen in Wirdum wordt de dorpenaanpak gevolgd (archieffoto).
Voor de versterking van woningen in Wirdum wordt de dorpenaanpak gevolgd (archieffoto).

Versterking in Eemsdelta volgens dorpenaanpak

Algemeen

EEMSDELTA - De versterking van woningen in Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens zal worden uitgevoerd volgens de zogenaamde dorpenaanpak. Dit betekent dat alle huizen in het dorp in één keer worden versterkt.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief wil met deze nieuwe aanpak het versterkingsproces versnellen. Bij de dorpenaanpak wordt een plan gemaakt voor het hele dorp door de betrokken aannemers, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeente en de bewoners. Deze laatste groep houdt volledige zeggenschap over de versterking van het eigen huis. De bewoners bepalen samen met de deskundigen ook hoe de planning eruit gaat zien. Er blijft ruimte voor eigen keuzes van de bewoners, bijvoorbeeld om zelf een schilder of bouwer te kiezen. Voorwaarde is wel dat dit niet voor vertraging zorgt voor de rest van het dorp.

Het gaat om een proef waarbij Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens zijn geselecteerd omdat zij in de kern van het aardbevingsgebied liggen. Als alles positief verloopt, zullen de ervaringen ook gebruikt worden bij de rest van de versterkingsoperatie. Het is dan heel goed denkbaar dat ook andere dorpen als geheel worden aangepakt.

Staatssecretaris Vijlbrief: ,,Ik vind het niet uit te leggen dat bewoners al zo lang wachten op duidelijkheid. Er is te weinig vooruitgang. Tijdens mijn bezoeken aan de regio heb ik met de gemeente Eemsdelta en de NCG over hun dorpenaanpak gesproken en ben ik ervan overtuigd geraakt dat op deze manier veel problemen opgelost kunnen worden. De dorpenaanpak kan de versterking in de hele regio versnellen.’’

De dorpenaanpak is ontwikkeld onder leiding van wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta in nauwe samenwerking met de NCG. ,,Wij stellen het zeer op prijs dat de staatssecretaris deze aanpak omarmt en maatregelen treft om de dorpenaanpak te ondersteunen. Wij hopen dat het dorp en de bewoners hierdoor meer perspectief wordt geboden’’, aldus Usmany.