Afbeelding

Tumult over bezuinigingen op sport in Oldambt

Algemeen

OLDAMBT - De gemeente Oldambt heeft bezuinigingen aangekondigd op zwembaden en sporthallen. Dat heeft tot veel onrust geleid en daarom gaat de gemeente in gesprek met de inwoners over dit onderwerp.

Wethouder Erich Wünker betreurt de onrust: ,,Wij vinden het heel vervelend dat dit zo is gelopen. Vooral omdat we heel goed snappen hoe dit mensen van dichtbij raakt. In de eerste plaats natuurlijk het personeel en de gebruikers van zwembad en sporthal De Hardenberg. Voor hen spijt het ons bijzonder dat zij nu in deze onzekerheid zijn beland.” 

Toch is het niet klip-en-klaar, legt de wethouder uit: ,,Het lastige is dat we nog niet kunnen spreken over oplossingen of langere termijn vooruitzichten, omdat we nog niet precies weten hoe de besluitvorming uitpakt. Wat ik wel weet is dat we het proces zorgvuldig willen vervolgen. De afgelopen periode is er op ambtelijk niveau met allerlei personen en partijen gesproken, in de aanloop naar het collegeadvies. Daarnaast wil de raad graag de mening van inwoners horen over de voorgenomen bezuinigingen, alvorens tot besluitvorming over te gaan.”

De gemeente wil een bezuiniging van jaarlijks 500.000 euro op de sportaccommodaties. Hoe die bezuiniging er precies uit gaan zien, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Het college van burgemeester en wethouders neemt eind augustus een besluit over het voorstel dat zij aan de gemeenteraad gaat doen over de invulling van de bezuiniging van 500.000 euro op sport. Er zijn verschillende opties. Sluiting van MFC De Hardenberg (zwembad en sporthal) is een van deze opties.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad eind september een definitief besluit neemt over de bezuinigingen. Om een goed beeld te krijgen van de gevolgen van dit besluit wil de gemeenteraad zoveel mogelijk mensen aan het woord laten tijdens de voorbereidende raadsbijeenkomst op woensdag 7 september.

Het is dan mogelijk om in te spreken. Wie hiervan gebruik wil maken, kan zich tot en met maandag 5 september aanmelden via  griffie@gemeente-oldambt.nl. Iedereen die zich als inspreker aanmeldt, krijgt het raadsvoorstel ongeveer 14 dagen voor de bijeenkomst digitaal toegestuurd. Na de insprekers kan iedereen informeel in gesprek met de raadsleden. Ook wie alleen als toehoorder aanwezig wil zijn, is welkom.