Vader en dochter na de huldiging. Ze ontvingen beiden een bondsinsigne voor hun jarenlange lidmaatschap.
Vader en dochter na de huldiging. Ze ontvingen beiden een bondsinsigne voor hun jarenlange lidmaatschap.

Vader en dochter Van der Ploeg gehuldigd bij Oranje in ’t Zandt

Algemeen

T ZANDT - Eppe van der Ploeg en zijn dochter Marianne Vijver-van der Ploeg zijn onlangs tijdens de uitvoeringsavond van muziekvereniging Oranje in ’t Zandt in het zonnetje gezet. Ze werden geëerd voor hun jarenlange muzikale inzet.

Eppe ontving het gouden bondsinsigne van de Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie voor het 70-jarig lidmaatschap van Oranje. Het ereteken werd uitgereikt door burgemeester Ben Visser. Dochter Marianne ontving het gouden bondinsigne voor 40-jarig lidmaatschap.

Eppe van der Ploeg werd in 1954, op negenjarige leeftijd, lid van Oranje waar zijn vader toen zowel muzikant als voorzitter was. Er moest een muziekinstrument worden gekozen en dat werd de trommel, maar een jaar later koos hij toch voor een blaasinstrument. Hij kreeg les van Piet Sikkema. Eppe bespeelde verschillende blaasinstrumenten, maar de Es bas werd uiteindelijk zijn instrument waar hij 55 jaar zijn partijen op blies. Behalve bij Oranje deed hij dat ook veertig jaar bij Jehova Nissi in Stedum en daarnaast was hij jarenlang een vaste hulpkracht bij De Bazuin in Uithuizen. Maar het bleef niet alleen bij muziek maken, want Eppe van der Ploeg was ook ruim 52 jaar bestuurslid van Oranje, waarvan 45 jaar als secretaris.

Marianne Vijver-van der Ploeg trad, eveneens op negenjarige leeftijd, in de voetsporen van haar vader en grootvader. Ook zij kreeg les van Piet Sikkema. Aanvankelijk op een bariton, gevolgd door de Cor hoorn en de althoorn. Uiteindelijk stapte ze over naar de F hoorn. Een overstap die lastig was, want de F hoorn bespeel je met links in plaats van rechts en staat in een andere toonsoort. Het is een prachtig instrument waar Marianne nu al weer met veel plezier 22 jaar op speelt. Naast muziek maken was ze ook 21 jaar bestuurslid van Oranje.