De Groote Polder bij Borgsweer en Termunterzijl (foto Eems-Dollard 2050).
De Groote Polder bij Borgsweer en Termunterzijl (foto Eems-Dollard 2050).

Groote Polder bij Borgsweer wordt opgehoogd en krijgt meer natuur

Algemeen

BORGSWEER - De Groote Polder bij Borgsweer wordt opgehoogd. Dat is nodig omdat een flink deel van dit gebied erg laag ligt, zo’n 2 meter onder NAP, terwijl de zeespiegel stijgt. Tegelijk zal de natuur in het gebied worden ontwikkeld. 

De provincie Groningen heeft besloten om samen met een aantal partners een herinrichtingsplan te maken voor het 40 hectare grote gebied. Dat gaat uit van het aanbrengen van een duiker, waarmee de polder met de Eems verbonden wordt. Hierdoor wordt zeewater binnengelaten om sediment (zand en dergelijke) te laten bezinken. Door deze natuurlijke ophoging van de kustzone is het achterland beter beschermd tegen overstromingen. 

Aan de binnenkant van de dijk zal tegelijk nieuwe Waddennatuur worden ontwikkeld. De provincie spreekt van ‘natuurlijke overgangen tussen land en water’. Verder is het de bedoeling dat de recreatiemogelijkheden en de leefbaarheid van het gebied verbeterd worden. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden voor de Wal van Borgsweer. Deze ruim drie meter hoge aarden ophoging met bomen vormt een zichtbarrière tussen het industriegebied van Delfzijl en het dorp Borgsweer.

Een van de vragen die nog beantwoord moet worden, betreft de bouw van een nieuwe spuisluis in het gebied. De afvoer van water gebeurt nu via de sluis in Delfzijl, maar dat kan niet langer als deze wordt omgebouwd tot sluis voor de recreatievaart. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog onderwerp van studie. Als het spuien via Delfzijl stopt, is een nieuwe waterafvoer in de Groote Polder een mogelijk alternatief.

De provincie wil het herinrichtingsplan voor de Groote Polder opstellen in nauw overleg met andere overheden, natuur- en milieuorganisaties, bedrijven en bewoners. Hiervoor worden vanaf april inloopbijeenkomsten georganiseerd. Waterschap Hunze en Aa’s onderzoekt of de geplande dijkversterking eerder uitgevoerd kan worden, zodat de werkzaamheden tegelijkertijd met de inrichting van de Groote Polder kunnen plaatsvinden. Verwacht wordt dat de uitvoering van het project zo’n tien jaar in beslag zal nemen.