De Molenweg in Loppersum (archieffoto).
De Molenweg in Loppersum (archieffoto).

Provincie steekt geld in warmtenet Loppersum

Algemeen

LOPPERSUM - De gemeente Eemsdelta krijgt een subsidie van 2 miljoen euro van de provincie Groningen voor de aanleg van een warmtenet in Loppersum. Het geld is afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen en vormt de helft van de totale investering.

Met het nieuwe warmtenet moeten ruim zestig woningen en gebouwen aan de Molenweg en de Schoolstraat verwarmd worden. Daarvoor worden in een gebouw vlakbij de gemeentewerf twee warmtepompen geïnstalleerd met een voldoende capaciteit om behalve water voor cv-radiatoren ook warm tapwater te leveren. Hierdoor kunnen de woningen en gebouwen volledig van het aardgas af. 

De gemeente Eemsdelta en Qirion uit Duiven hebben een overeenkomst gesloten voor de aanleg en het beheer van het warmtenet, dat volgens de planning in februari 2025 in gebruik wordt genomen. De gemeente neemt de kosten van de overstap van aardgas naar warmteafgifte op zich. Daarnaast garandeert de gemeente dat de kosten voor het afnemen van warmte de eerste vijf jaar van de warmtelevering minimaal 5 procent lager zijn dan bij blijvend gebruik van aardgas.

De gemeente Eemsdelta heeft voor het project een eigen warmtebedrijf opgericht. De Lopster Energie Coöperatie (LOPEC) is vertegenwoordigd in de Raad van Commissarissen. Ook worden mogelijkheden onderzocht om het warmtenet in de toekomst verder uit te breiden naar aanliggende huizen.