Afbeelding

Politie waarschuwt voor fraude met QR-codes

Algemeen

EEMSDELTA - De politie waarschuwt voor oplichters die gebruikmaken van valse QR-codes. De QR-codes staan in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of andere organisatie. 

In werkelijkheid leiden de codes echter naar een phishingwebsite. Daarmee kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot bankrekeningen. In veel gevallen ontvangt men deze nepberichten uit naam van de eigen bank of een andere organisatie die men kent of waar men klant is. Soms wordt in het bericht niet alleen de naam maar ook het correcte bankrekeningnummer van het doelwit genoemd.
In de nepberichten staat bijvoorbeeld dat men een nieuwe bankpas moet aanvragen of een nieuwe app moet verifiëren. Om dit te doen, moet men de QR-code in het bericht scannen. Deze QR-code leidt echter naar een phishingwebsite waar de inloggegevens kunnen worden verkregen door de cybercriminelen.

QR is de afkorting van Quick Response (snelle reactie). Een QR-code bestaat uit een vierkantje dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. In die blokjes zit informatie. De code wordt met de camera van een smartphone gescand en met een QR-lezer omgezet in een URL. Vervolgens toont de browser van de telefoon de bijbehorende website. Het voordeel hiervan is dat men niet zelf het internetadres hoeft over te typen. Maar QR-codes kunnen ook gebruikt worden om andere informatie door te geven, zoals, een telefoonnummer, een betaalverzoek of een hele tekst. Het gevaar zit hem erin dat men niet kan zien welke informatie er in zo’n QR-code staat. 

De politie roept iedereen op om alert te zijn en niet zomaar een QR-code te scannen.