Afbeelding

Menstruatiearmoede aangepakt in gemeente Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA?- De gemeenteraad van Eemsdelta heeft woensdag unaniem de motie Bloedserieus, ingediend door GroenLinks en Partij van de Arbeid, aangenomen. Hierin wordt opgeroepen om zogenaamde menstruatiearmoede aan te pakken.

Anneke Knip (GroenLinks) legde het hoe en waarom van de motie uit. ,,In Nederland heeft een op de tien vrouwen en meisjes soms geen geld voor menstruatieproducten en ook in Eemsdelta hebben meisjes en vrouwen te kampen met menstruatiearmoede.”
Dat kan volgens haar leiden tot verminderde hygiëne, maar ook tot ziekte en verzuim van werk en school. Het betekent ook dat het bijdraagt aan een afnemende participatie van meisjes en vrouwen aan het maatschappelijk leven.

30 tot 40 jaar

Menstruatieproducten kosten gemiddeld 8 tot 25 euro per maand per vrouw en daar heeft vrijwel iedere vrouw gedurende gemiddeld 30 tot 40 jaar van haar leven maandelijks mee te maken.
In de motie werd er op gewezen dat in diverse Nederlandse gemeenten al een aanpak voor het tegengaan van menstruatiearmoede is ingevoerd
Knip: ,,Over menstruatiearmoede heerst een dubbel taboe, want er zowel schaamte bij spreken over menstruatie als over armoede.”
Bij de Voedselbank Eemsdelta is er vraag naar menstruatieproducten en als oplossing werkt men daar inmiddels samen met het Armoedefonds. Het uitgiftepunt voor menstruatieproducten is echter uitsluitend op aanvraag en voor cliënten van de voedselbank. Niet iedereen wordt via de voedselbank echter bereikt, zo stellen de indieners van de motie.

Andere gemeenten

In de motie wordt opgeroepen onderzoek te doen naar kosteloze verstrekking van menstruatieproducten voor de betreffende doelgroep en de kosten hiervan. Daarbij kan men bij andere gemeenten informeren hoe het daar wordt opgelost.
Doel van dit alles is om het aanbod zo laagdrempelig mogelijk te faciliteren om vraagverlegenheid en schaamte te voorkomen. Verstrekking zou dan bijvoorbeeld kunnen via scholen, maatschappelijke partners of organisaties die al betrokken zijn bij minima.

De motie werd overgenomen door het college. Medio april zou men volgens de motie moeten horen wat er uiteindelijk van de voornemens terecht is gekomen.