De prijs bestaat uit een beeldje van de 'Chloris chloris' (groenvink), gemaakt door Annette Hoolsema.
De prijs bestaat uit een beeldje van de 'Chloris chloris' (groenvink), gemaakt door Annette Hoolsema.

Avantium Groene Groninger van het jaar

Algemeen

DELFZIJL - Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) heeft technologiebedrijf Avantium in Delfzijl uitgeroepen tot Groene Groninger.

De Groene Groninger wordt jaarlijks door SBE uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere rol heeft gespeeld bij de omschakeling naar duurzame energie en grondstoffen. 

SBE-directeur Frans Alting: ,,Avantium laat zien dat groene chemie werkt en de sleutel is voor een duurzame samenleving. Hun technologie om van plantenresten de grondstoffen te maken voor bijvoorbeeld drinkflessen is baanbrekend. Stel je eens voor welke impact dat heeft. En dat gebeurt hier allemaal in Groningen!”

Avantium heeft de techniek de afgelopen jaren in Delfzijl op kleine schaal ontwikkeld. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat volgend jaar de bouw van een grote bioplasticfabriek in Delfzijl zal starten. De ontwikkeling past helemaal in de strategie van de Eemsdelta om koploper in duurzaamheid te zijn.

De ‘Groene Groninger’ is een beeldje van de Chloris chloris (groenvink) gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De jury bestaat uit Nienke Homan (Green Hydrogen Organisation), Johan Visser (Nobian), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE).

Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) is de werkgeversvereniging voor de bedrijven in de haven van Delfzijl en de Eemshaven.