Ben Visser en Milo Schoenmaker onthullen het bord met daarop de plattegrond van het azc-terrein.
Ben Visser en Milo Schoenmaker onthullen het bord met daarop de plattegrond van het azc-terrein.

Nieuwbouw azc Delfzijl officieel geopend

Algemeen

DELFZIJL - Ben Visser, burgemeester van Eemsdelta, en Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA, hebben donderdag de nieuwbouw van azc Delfzijl aan het Zwet geopend. Ze deden dat door een bord met daarop een plattegrond van het complex te onthullen. 

Het complex werd begin dit jaar al in gebruik genomen, maar de officiële opening moest toen worden uitgesteld vanwege de beperkingen rondom corona. Nu is dat ingehaald.

Het nieuwe azc omvat vier hofjes met woningen, die in de hoeken van het bijna vierkante terrein zijn gerealiseerd. Ze zijn verbonden via straten die uitkomen op een centraal plein. Daar staat ook een activiteitencentrum dat de functie van dorpshuis vervult. Behalve voor recreatieve activiteiten wordt dit gebouw gebruikt voor het geven van (taal)lessen aan de bewoners. In elk hofje staan speeltoestellen, omdat er veel kinderen in het azc wonen. Alle woningen zijn energieneutraal doordat verwarming plaatsvindt met warmtepompen in plaats van gas.

De woningblokken bestaan alle uit drie verdiepingen waar in totaal woonruimte is voor 672 vluchtelingen. Per woning zijn er acht tot tien bewoners, die beschikken over een- of tweepersoonskamers van 3 bij 2,5 meter. Daarnaast is er per woning een kleine gemeenschappelijke woonkamer, een keukentje en twee wc’s, waarvan er een gecombineerd is met een douche. 

Van de bewoners zijn er 290 aangemerkt als statushouder. Zij mogen dus in Nederland blijven en zullen het azc verlaten, zodra er voor hen een reguliere woning beschikbaar komt. Het COA beschikt over een groot kantoor bij de entree van het azc, waar ook de parkeerruimte is.