Ben Visser, Jordy Schuurman en Amy Rolland staan klaar voor de kranslegging (foto Gemeente Eemsdelta).
Ben Visser, Jordy Schuurman en Amy Rolland staan klaar voor de kranslegging (foto Gemeente Eemsdelta).

Verzetsgroep Zwaantje herdacht in Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - In Delfzijl heeft gisteren de jaarlijkse plechtigheid bij verzetsmonument ‘t Zwaantje plaatsgevonden. Door burgemeester Ben Visser en twee leerlingen werden kransen en bloemen gelegd.

Elk jaar organiseren de christelijke basisscholen in Delfzijl een plechtigheid ter nagedachtenis aan Verzetsgroep Zwaantje. Dit jaar had basisschool Farmsumerborg in Farmsum de regie. 

De ceremonie bij het monument werd voorafgegaan door een herdenking in de raadzaal van het gemeentehuis in Delfzijl. Leerlingen van de school droegen gedichten voor over oorlog en vrijheid. Burgemeester Ben Visser en gastspreker René de Vries hielden een toespraak, waarna door de leerlingen een presentatie werd gegeven over een wereld zonder oorlog.

Bij het verzetsmonument buiten werd een krans gelegd door burgemeester Visser samen met de leerlingen Jordy Schuurman en Amy Rolland. Ook het bestuur van zeil- en roeivereniging Neptunus legde een krans. Door Elex Kappen werd namens de werkgroep 4 mei Delfzijl een roos gelegd. Hierna werd dit voorbeeld gevolgd door alle leerlingen en de overige aanwezigen. De plechtigheid werd afgesloten met een stilte van twee minuten.

Verzetsmonument ‘t Zwaantje herinnert aan Verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Onder leiding van reder Allard Oosterhuis werd een smokkelroute tussen Delfzijl en Stockholm in Zweden onderhouden. Langs deze ‘Zweedse weg’ werden mensen en materialen vervoerd. De naam van de groep kom van café De Witte Zwaan, waar Oosterhuis geregeld kwam. Door verraad werd de groep in 1943 opgerold, waarna het werk tegen de Duitsers stopte.

Belangstellenden zijn getuige van de plechtigheid bij verzetsmonument 't Zwaantje (foto Gemeente Eemsdelta).
Het verzetsmonument met de kransen en bloemen (foto Gemeente Eemsdelta).