Wethouder van financiën Jan Menninga.
Wethouder van financiën Jan Menninga.

Gemeente Eemsdelta wil tarieven niet of gematigd verhogen

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeente Eemsdelta zal de gemeentelijke belastingen volgend jaar niet of gematigd verhogen.  Dit blijkt uit de begroting voor 2023. Het college maakt deze keuze omdat steeds meer mensen problemen ondervinden door de gestegen prijzen. 

Wethouder Jan Menninga: ,,Steeds meer inwoners van Eemsdelta maken zich zorgen of zij hun rekeningen wel kunnen betalen. Wij verwachten dan ook dat meer inwoners een beroep zullen doen op schuldhulpverlening en minimaregelingen. Om de lastendruk te beperken, schrappen we de extra verhoging van de onroerende zaakbelastingen met 2,5 procent. Daarnaast is besloten de tarieven voor de rioolheffing en de reclamebelasting voor 2023 niet te verhogen.’’ 

Het Rijk neemt verschillende maatregelen om de toegenomen energielasten voor huishoudens zo veel mogelijk te verlagen. Voor huishoudens met een laag inkomen is er de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Inwoners van Eemsdelta  kunnen die tot 1 december aanvragen via eemsdelta.nl/energietoeslag

Aanvullend hierop heeft Eemsdelta het gemeentelijk Energiefonds ingesteld. Dit fonds is voor alle huishoudens die door aantoonbaar gestegen energielasten financieel dreigen vast te lopen. Inwoners kunnen tot en met 31 december een maandelijkse tegemoetkoming aanvragen via eemsdelta.nl/energietoeslag. Daarnaast is er het gemeentelijk ‘Informatie- en adviespunt geldzaken’. Inwoners met (dreigende) financiële problemen kunnen hier voor hulp terecht . Het Informatie- en adviespunt geldzaken is bereikbaar via telefoonnummer (0596) 85 69 03. 

Met ingang van 2023 betalen alle inwoners van Eemsdelta afvalstoffenheffing volgens het Diftar-systeem. In de voormalige gemeente Loppersum was dit systeem al ingevoerd. Inwoners betalen voor het aantal keren dat zij de grijze container bij de weg zetten en voor de hoeveelheid restafval die zij aanbieden. Daarnaast betalen zij een vast bedrag. Op de aanslag die inwoners in 2023 ontvangen, staat voor de inwoners van voormalige gemeenten Appingedam en Delfzijl alleen dit vaste bedrag. Begin 2024 brengt de gemeente het aantal keren dat de grijze container bij de weg heeft gestaan en het aantal kilogrammen restafval dat is aangeboden in rekening. De inwoners van voormalig Loppersum  ontvangen in 2023 een aanslag met het vaste bedrag voor 2023 en de afrekening over 2022.

De gemeentelijke begroting voor 2023 van Eemsdelta laat een voordelig saldo van 5,1 miljoen euro zien. Op langere termijn is het beeld minder rooskleurig, omdat de algemene uitkering van het Rijk vanaf 2026 fors omlaag gaat. De begroting wordt door de gemeenteraad behandeld op woensdag 9 november.