Bezoekerscentrum Dollard in Termunten is het verzamelpunt voor de wandelaars (foto Het Groninger Landschap).
Bezoekerscentrum Dollard in Termunten is het verzamelpunt voor de wandelaars (foto Het Groninger Landschap).

Wandeling ‘Nacht van de Nacht’ in Breebaart-polder

Algemeen

TERMUNTEN - Het Groninger Landschap en de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond organiseren zaterdagavond de wandeling ‘Nacht van de Nacht’. De deelnemers verzamelen zich om 19.30 uur bij Bezoekerscentrum Dollard in Termunten.

Met de wandeling willen de organisatoren aandacht schenken aan de toenemende lichtvervuiling en de schadelijke gevolgen voor mens en dier. Eerst vertellen gidsen over de aanpassing van de ogen aan het donker, over lichtvervuiling en de sterren. Dan gaat het in het donker, zonder zaklantaarns, naar de Dollarddijk over een pad door het riet in polder Breebaart. Op de dijk zullen allerlei lichtjes zichtbaar zijn. Daarna gaat het weer terug de duisternis in, voorbij de bunkers waar een ontmoeting met vleermuizen niet denkbeeldig is. 

Na terugkeer in Bezoekerscentrum Dollard geeft Hans Dekker, amateur astronoom, een lezing over de sterrenbeelden die op die avond zichtbaar zijn. Hij zal verder foto’s laten zien heldere objecten in de kosmos, die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Wanneer de hemel helder is, kan men zich hier ook zelf een beeld van vormen door de opgestelde telescopen. De bijeenkomst eindigt rond 22.00 uur, waarna nog kan worden nagepraat.

Aanmelding is verplicht. Dit kan via de website van Het Groninger Landschap: www.groningerlandschap.nl.

De wandeling wordt georganiseerd in het kader van Nacht van de Nacht, de campagne waarmee landelijk aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling. Hier wordt jaarlijks bij stilgestaan in het weekend dat de wintertijd z’n intrede doet.