Afbeelding

Regiofinale FIRST LEGO League in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Op de nieuwe scholencampus in Appingedam vindt vrijdag en zaterdag de regiofinale plaats van de FIRST LEGO League. De teams maken met technisch Lego een robot die opdrachten moet uitvoeren. 

In totaal treden 36 teams uit Noord-Nederland tegen elkaar in het strijdperk. Inzet is een ticket voor de landelijke wedstrijd die plaatsvindt op 18 maart in Delft. Dat is weer een stap dichter bij de wereldfinale die gehouden wordt van 19 tot 22 april in het Amerikaanse Houston. In totaal doen 250.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs uit zeventig landen mee aan de competitie.

De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een robotwedstrijd en een innovatieproject. Voor de robotwedstrijd ontwerpt, bouwt en programmeert ieder team een robot waarmee missies moeten worden uitgevoerd. De robot moet verschillende dingen kunnen, waaronder navigeren, vastpakken, transporteren, activeren en afleveren. In tweeënhalve minuut moeten zoveel mogelijk missies worden voltooid.

Het innovatieproject draait om het bedenken en presenteren van een technische of technologische oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het thema is dit de transitie oftewel ‘Superpowered’. De teams kiezen zelf een onderwerp dat een link heeft met het jaarthema en bedenken hierbij slimme innovaties. Dit jaar kunnen de oplossingen bijvoorbeeld te maken hebben met energie opwekken, transport en/of opslag van energie of energie besparen. Tijdens de regiofinale presenteert ieder team hun idee aan een deskundige jury.

De regiofinale van de FIRST LEGO League is open voor bezoekers. Wie zin heeft om te komen kijken is op vrijdagavond welkom vanaf 18.30 uur en op zaterdag vanaf 10.00 uur aan de Pastorielaand 4. De regiofinale in Appingedam is er een van in totaal 28 die in Nederland plaatsvinden. De organisatie in handen van techniekwerkplaats de Jonge Onderzoekers in samenwerking met VO-Eemsdelta, de gemeente Eemsdelta, Sterk Techniekonderwijs Noord-Groningen en Van Gerven Educatie.