Leesconsulent Lidia Kooistra en schrijver Bram Baptist op het Dollard College.
Leesconsulent Lidia Kooistra en schrijver Bram Baptist op het Dollard College.

Schrijver Bram Baptist bezoekt Dollard College Woldendorp

Algemeen

WOLDENDORP - Schrijver Bram Baptist (Delfzijl 1982) heeft op woensdag 10 en 17 april de tweede klassen van het Dollard College uit Woldendorp bezocht om te vertellen over zijn jeugdboek ‘Soldaat van het Noorden’. 

De leerlingen zijn bezig met het project ‘Het oorlogsboek’ tijdens de lessen Nederlands. Dit project is ontwikkeld in samenwerking met leesconsulenten Renske Thalen en Lidia Kooistra van Biblionet Groningen. Docenten Nederlands lezen in hun lessen het jeugdboek voor aan de tweedeklassers. Dit jaar heeft de school gekozen voor ‘Soldaat van het Noorden’, omdat het verhaal zich afspeelt in de regio. Bovendien is het in begrijpelijke (leerlingen)taal geschreven.

Het boek werd in 2021 uitgegeven en wordt eind april opnieuw uitgebracht door uitgeverij Keytree. De hoofdpersoon is Klaas Nieboer, een jonge verzetsheld uit Foxhol. Nadat zijn vader wordt opgepakt voor illegaal slachten, scheldt Klaas op school een leraar uit voor ‘vuile NSB’er’. Hij wordt van school gestuurd en belandt in het verzet. 

Dankzij het spannende avonturenverhaal leren de leerlingen over verzet en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo luisterden ze naar verschillende luisterfragmenten en maakten ze enkele opdrachten over het boek. Na de lezing kregen de leerlingen een schrijfopdracht mee naar huis. Ze mogen zelf een nieuw einde schrijven aan de hand van een fragment uit het boek.

Het nieuwste jeugdboek van Bram Baptist, ‘Soldaat van het Zuiden’, is begin april verschenen.