Het Damster Klokkenspel strooit zaterdag weer z’n klanken uit over de binnenstad (foto Stichting Damster Klokkenspel).
Het Damster Klokkenspel strooit zaterdag weer z’n klanken uit over de binnenstad (foto Stichting Damster Klokkenspel).

Britse carillonklanken te horen in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - In de binnenstad van Appingedam zal zaterdag het tweede zomermiddag carillonconcert zijn te beluisteren. Stadsbeiaardier Adolph Rots (1947) zal van 15.00 tot 16.00 uur Britse klanken over de stad uitstrooien.

Bij deze Engelse klanken hoort uiteraard musicalmuziek zoals de muziek van de musical ‘Cats’ en ‘Phantom of the Opera’. Daarnaast zal er ook muziek ten gehore worden gebracht van het Alan Parsons Project (‘Old and Wise’) en ook de muziek van The Beatles ontbreekt niet. De carillonmuziek is met name goed te horen in en om de Wijkstraat en met name in de museumtuin. 

In 1620 verkreeg de stad Appingedam haar eerste torenklokkenspel. Het verhuisde in 1835 naar de huidige toren en werd in 1911 vervangen door een nieuw carillon gegoten door de Engelse klokkengieter John Taylor. Latere toevoegingen (1979, 1991, 2000) door de klokkengieterij Petit & Fritsen bracht het aantal klokken op 51: f1-a5. De drie luidklokken zijn ook in het carillon opgenomen.

Adolph Rots studeerde orgel, kerkmuziek en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar Bernard Winsemius zijn docent was. Hij is in Appingedam, Veendam en Winschoten beiaardier en emeritus stadsbeiaardier van Groningen (Martinitoren) en was tot 2012 organist-cantor van de Nicolaïkerk in Appingedam. Hij heeft in binnen- en buitenland (België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland) vele beiaardconcerten gegeven. Ook was en is hij als adviseur bij verscheidene beiaardrestauraties betrokken. Van zijn hand verschenen verscheidene publicaties over orgels, luidklokken en beiaarden, waaronder in 2005 de inventarisatie in boekvorm van alle luidklokken en carillons in de provincie Groningen.