De route voert onder andere langs Marsum (foto Wilco van der Laan).
De route voert onder andere langs Marsum (foto Wilco van der Laan).

Nieuwe fietsroute app: ‘Welkom op de wierde’

Algemeen

APPINGEDAM - Er is een nieuwe Groningse fietsroute app: ‘Welkom op de wierde’. Daarin staan routes die langs de mooiste wierdendorpen van Groningen gaan. 

De nieuwe app biedt de mogelijkheid een boeiende ontdekkingsreis door de provincie te maken. Daarbij wordt Groningse gastvrijheid gecombineerd met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. 

Wierden zijn door mensen gemaakte heuvels, waardoor men bij overstromingen droge voeten hield. Nu liggen op deze wierden de mooiste dorpen, kerkjes en pleisterplaatsen. Wie hier fietst gaat dus regelmatig heuveltje op, heuveltje af. ,,Fietsen langs de Groninger wierden is als toeren door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit’’, aldus de ontwikkelaars van de app.

De app attendeert op interessante Wierdenweetjes. Bijvoorbeeld dat een deel van Noord-Groningen op een eiland of zelfs in zee lag. En dat er bij opgravingen een mysterieus masker, een Romeins zwaard en rituele graven zijn gevonden. Ook wordt aandacht besteed aan meerdere grote kloosters in Groningen.

In de app staan de verhalen van de bewoners van de wierden centraal, van toen en nu. De oorspronkelijke eigenaars van het beroemde Café Hammingh bijvoorbeeld. Of het verhaal achter Rixona, de makers van het bekende Raspatatje. Door alle uitgebreide informatie is de app veel meer dan alleen een fietsroute. Het is een naslagwerk waarbij iedere liefhebber van geschiedenis en van verhalen over het Groningse platteland zijn of haar hart kan ophalen. 

Er zijn drie verschillende routes: rondom Appingedam en Loppersum, rondom Leens en Ezinge, en rondom Warffum en Middelstum. Per route zijn er twee afstanden: de ene rond de 40 kilometer, de andere rond de 55 kilometer. De routes volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk. De app laat zien waar alle bezienswaardigheden te vinden zijn, wijst op gezellige pleisterplaatsen, kerken en musea, overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur en oplaadpunten. 

Langs de route liggen prachtige dorpen zoals Niehove. Vanuit de lucht is de typische opbouw van een wierdendorp goed te zien: de kerk op een verhoging in het midden en de straten als een stralenkrans er om heen. Winsum is onlangs verkozen tot mooiste dorp van Nederland door de ANWB. Twee van de routes komen hierlangs. Het dorp ligt op drie wierden en is prachtig gelegen aan het water. 

De app is te downloaden in de playstore of de appstore. Omschrijvingen van de diverse routes staan ook op http://groetenuitgroningen.nl/routes/welkomopdewierde.

De fietsroutes ‘Welkom op de wierde’ maken onderdeel uit van Groeten uit Groningen. Dit online toeristisch culturele platform staat boordevol inspiratie voor uitjes in Groningen. De routes zijn gemaakt door Stichting Noordgedacht en gesubsidieerd door de provincie Groningen.