De gedecoreerde inwoners van Eemsdelta samen met burgemeester Ben Visser.
De gedecoreerde inwoners van Eemsdelta samen met burgemeester Ben Visser.

Lintjesregen in de gemeente Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Elf inwoners van de gemeente Eemsdelta zijn vanochtend koninklijk onderscheiden. Burgemeester Ben Visser reikte de versierselen uit in de Nicolaïkerk in Appingedam. Drie gedecoreerden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de andere acht werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

De drie ridders zijn de heren Jaap Pilon uit Appingedam, Fré Schreiber uit Middelstum en Siewert van der Zweep uit Delfzijl.

De heer Pilon is al meer dan 30 jaar als vrijwilliger betrokken bij diverse organisaties. Op dit moment is hij actief als penningmeester bij BISCA en Museum Stad Appingedam. De BISCA zet zich in voor  het behoud van industrieel en cultureel erfgoed in Appingedam. Verder was de Damster penningmeester en later voorzitter Raad van Toezicht bij Woningstichting Patrimonium. Pilon is tevens mede-oprichter van de Stichting vrijwillige palliatieve terminale zorg Hospice de Schutse. Als penningmeester was Pilon ook betrokken bij Stichting Landgoed Fraeylemaborg en dorpshuis Het Houtstek in Slochteren. 

Fré Schreiber is al jarenlang een bekende voorvechter van de Groninger taal, cultuur en geschiedenis. Hij schrijft, geeft cursussen, maakte lesbrieven voor de basisschool en dat alles in het Gronings. Ook over de grens in Ostfriesland is hij bekend als streektaaldeskundige. Schreiber is verder mede-auteur van een Groninger bijbel, een project dat volbracht werd met financiële steun van de provincie Groningen. Al zijn boeken worden tegen kostprijs uitgegeven en de Middelstummer doet dit dus geheel belangeloos. In 1985 heeft Fré Schreiber de K.Ter Laanprijs gewonnen omdat hij zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Groninger taal en cultuur.

Delfzijlster Siewert van der Zweep is sinds 1975 actief als vrijwilliger bij diverse organisaties, waaronder de Nederlandse Karate Associatie. Hij is bij deze organisatie bondscoach en voorzitter geweest. Nu is hij nog lid van de examencommissie. Bij Koninklijke Horeca Nederland en Van der Zweep al bijna vijftien bestuurslid. Bij Handelsvereniging Het Dok houdt de Delfzijlster zich onder andere bezig houdt met het organiseren van activiteiten die de naamsbekendheid en leefbaarheid van Delfzijl vergroten. Hij is een onbetwiste steunpilaar. Ook is hij sinds 1995 bestuurslid van de Business Club Delfzijl en sinds de oprichting in 2010 voorzitter van Stichting Oranje Comité Delfzijl. 

De overige acht gedecoreerden zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Deze lijst wordt aangevoerd door de heer A. Boer uit Delfzijl, die al sinds het einde van de jaren 90 in diverse (bestuurs)functies nauw betrokken is voetbalvereniging Poolster in Spijk. In 2007 verhuisde de heer Boer naar Delfzijl Noord waar hij nog steeds veel werk verzet voor de wijk. Hij heeft mee aan de basis gestaan van Wijkbelangen, waar hij nog steeds penningmeester is. 

Ook onderscheiden is de heer Kooistra uit Spijk, eveneens sinds 1991 onlosmakelijk verbonden met voetbalvereniging Poolster. Hij zit in de sponsorcommissie, is bestuurslid en leider geweest, vlagt bij het eerste elftal regelt de scheidsrechters en zorgt dat er bij iedere thuiswedstrijd een programmaboekje is. Daarnaast heeft de heer Kooistra een actieve rol gespeeld bij het realiseren van de bouw van het nieuwe dorpshuis ‘Spiekhoes’ dat begin dit jaar geopend is.

De heer H. Pieterman uit Holwierde heeft een koninklijk lintje ontvangen omdat hij al sinds 1979 tot vrijwilligerswerk doet binnen de gemeente Eemsdelta. Voor de PKN-gemeente Bierum-Holwierde-Krewerd brengt hij wekelijks het cassettebandje ‘de preek’ rond en zorgt hij dat de verschillende locaties weer schoon worden. Daarnaast is de heer Pieterman al vanaf 1980 vrijwilliger en bestuurslid van de IJsvereniging Holwierde, waar hij zich met groot aantal verenigingszaken bezighoudt. Verder is de Holwierder al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij voltigevereniging de Eemsrakkers en al meer dan 20 jaar lid van Uitvaartvereniging Holwierde, waar hij sinds 2012 in het bestuur zit. Voor onderhoudsklussen wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan. 

De heer Pijper uit Leermens is onderscheiden omdat hij sinds 1980 als vrijwilligers betrokken is bij diverse organisaties. Hij is bestuurslid van Dorpsbelangen Leermens, bestuurslid en ijsmeester van IJsvereniging Nooitgedacht, secretaris van schietvereniging De Wierdeschutters en bestuurslid van Oldtimer Dag Leermens. Verder is hij secretaris van de Uitvaart- en begrafenisvereniging Leermens en voorzitter Groencommissie van de Donatuskerk. Naast dit alles is de heer Pijper ook nog mantelzorger voor zijn ouders. 

De heer K. Pilon uit Stedum is koninklijk gehuldigd omdat hij al sinds 2004 vrijwilliger is bij verschillende organisaties in de gemeente. Hij is actief voor de Uitvaartvereniging Stedum, waar hij begonnen is als drager. Later kwamen hier het penningmeesterschap en de ledenadministratie bij. Ook bij het onderhoud op de begraafplaats speelt hij een belangrijk rol, evenals bij de coördinatie van de uitvaarten. Sinds 2009 is de heer Pilon ook betrokken bij de Stichting Historie Stedum, waarvan hij medeoprichter is en penningmeester. Hij zorgde voor de fondsenwerving voor de restauratie van het Koetshuis met het lijkenhuisje. Daarnaast is de heer Pilon mantelzorger voor zijn echtgenote. 

Mevrouw K.E. Verburg-Beumer uit Delfzijl is onderscheiden omdat zij al sinds 1993 vrijwilliger is bij diverse organisaties in de gemeente Eemsdelta. Ze is begonnen als bestuurslid bij koor Simi Jadech. Ze was er secretaris en zat ze in de kleding- en kampcommissie. Verder was mevrouw Verburg langdurig oppas- en leesmoeder bij de voormalige basisschool CBS De Zaaier en heeft ze zich ingezet voor de Protestantse Gemeente Delfzijl in verschillende functies. Tussen 2013 en 2022 was zij diaken in deze gemeente. In die hoedanigheid heeft ze ‘alleengaanden-middagen’ opgezet. Ook werkte ze als vrijwilliger bij Vliethoven en de VVV in Delfzijl. Naast dit alles is mevrouw Verburg al jarenlang mantelzorger, momenteel voor haar moeder. 

De heer M. de Vries uit Middelstum is koninklijke hulde toegezwaaid omdat hij al sinds 1979 vrijwilliger is bij verschillende organisaties in de gemeente Eemsdelta. Hij is nog steeds betrokken bij Stichting de Zijlen, waar hij jarenlang bewonersactiviteiten organiseerde. Tegenwoordig is meneer actief als klusjesman voor de stichting. Ook bij het zwembad in Middelstum verricht de heer De Vries allerlei klussen en is hij toezichthouder. Ook maakte hij jarenlang deel uit van het zwembadbestuur. Sinds 10 jaar is de heer De Vries tevens vrijwilliger op de begraafplaats in Middelstum. Ook voor de Stichting Sunsation is de MIddelstummer ruim 25 jaar actief geweest. Tot 2018 hielp hij ook mee bij de Stichting Organisatie Oranje activiteiten Middelstum én hij was gedurende achttien jaar verkeersregelaar voor de jaarlijkse Hippolytusrun. Sinds 2020 is hij beheerder van de auto’s van Coöperatie Deelslee U.A.

Mevrouw T. de Vries-Buikema uit Middelstum is onderscheiden omdat zij al sinds 1979 vrijwilliger is bij verschillende organisaties in de gemeente Eemsdelta. Ze is nu nog verbonden aan Stichting de Zijlen. Ze heeft jarenlang bewonersactiviteiten georganiseerd. Tegenwoordig is mevrouw actief voor de computerclub en begeleidt zij de cliënten. Sinds 10 jaar is mevrouw ook vrijwilliger op de begraafplaats in Middelstum en sinds 2020 is de Middelstumse beheerder voor auto’s van Coöperatie Deelslee U.A. Jarenlang was mevrouw De Vries-Buikema ook actief als coördinerend vrijwilliger voor de collecte van de Nederlandse Hartstichting in Middelstum. Verder is mevrouw vrijwilliger geweest bij de VVV in Middelstum, waar zij balie-werkzaamheden verrichtte, toeristen begeleidde en hielp met het maken van fietsroutes. Ook was zij gedurende achttien jaar verkeersregelaar voor de jaarlijkse Hippolytusrun.