Het Joods monument Trouwringen is een ingemetselde glazen bol met daarin de ringen van het weggevoerde  joodse echtpaar Hoogstra-Campion uit Farmsum.
Het Joods monument Trouwringen is een ingemetselde glazen bol met daarin de ringen van het weggevoerde joodse echtpaar Hoogstra-Campion uit Farmsum.

4 mei-herdenking in Delfzijl start bij Joods monument Trouwringen

Algemeen

DELFZIJL - De 4 mei-herdenking in Delfzijl start zaterdag om 18.50 uur met een kranslegging bij het Joods monument Trouwringen in de traphal van het gemeentehuis. 

Aansluitend gaan de belangstellenden in een stille tocht naar de algemene begraafplaats waar opnieuw een krans gelegd wordt bij het monument voor de omgekomen opvarenden van de Joanna. Dit motorschip bracht op 9 mei 1945 dwangarbeiders van het eiland Wangerooge terug naar Nederland, maar liep ter hoogte van Spijk op een mijn. Er kwamen 39 mensen om het leven. Ook op de algemene begraafplaats vindt een herdenking plaats bij de eregraven van zeven Britse vliegeniers die in de oorlogsjaren om het leven kwamen omdat hun toestel werd neergehaald. 

De tocht wordt hierna voortgezet naar de voormalige synagoge in Delfzijl, waar om 19.30 uur een herdenking plaatsvindt bij Joods monument Licht der Zee.

Terug bij het gemeentehuis wordt om 19.58 uur het signaal Taptoe gegeven, om 20.00 uur gevolgd door twee minuten stilte en het eerste complet van het Wilhelmus. Hierna houdt wethouder Hans Ronde een toespraak en draagt Kimberly Tuller een gedicht voor. Door vertegenwoordigers van diverse organisaties worden vervolgens kransen gelegd bij het oorlogsmonument in het plantsoen voor het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen na deze ceremonie bloemen leggen. 

Na de herdenking is er gelegenheid om in het gemeentehuis een kop koffie of thee te drinken.