Ben Visser en twee leerlingen van Farmsumerborg verlaten het gemeentehuis voor de kranslegging bij het monument (foto gemeente Eemsdelta).
Ben Visser en twee leerlingen van Farmsumerborg verlaten het gemeentehuis voor de kranslegging bij het monument (foto gemeente Eemsdelta).

Kranslegging bij verzetsmonument ‘t Zwaantje

Algemeen

DELFZIJL - Bij verzetsmonument ‘t Zwaantje in Delfzijl heeft donderdag de jaarlijkse herdenking plaatsgevonden. Door leerlingen van basisschool Farmsumerborg werd een krans gelegd.

Elk jaar organiseren de christelijke basisscholen in april een herdenking ter nagedachtenis aan Verzetsgroep Zwaantje. Dit jaar organiseerde basisschool Farmsumerborg uit Farmsum de herdenking.

Leerkracht Allan Varkevisser opende de herdenking in de raadzaal. De leerlingen van de school droegen gedichten voor over oorlog, verzet en vrijheid. Burgemeester Ben Visser en gastspreker René de Vries hielden beiden een toespraak. Daarna liep de stoet naar het monument. De burgemeester legde daar samen met leerlingen een krans. Ook het bestuur van Koninklijke Zeilvereniging Neptunus legde een krans. Alle aanwezigen hebben aansluitend een roos gelegd, gevolgd door een moment van stilte en het Wilhelmus.

Het verzetsmonument ‘t Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Door verraad werd de leden in 1943 opgepakt en afgevoerd. De verzetsgroep hield toen noodgedwongen op te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl en Farmsum. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.