De onderscheiden inwoners van Eemsdelta samen met burgemeester Ben Visser.
De onderscheiden inwoners van Eemsdelta samen met burgemeester Ben Visser.

Lintjesregen in de gemeente Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - In Eemsdelta zijn vanochtend acht inwoners koninklijk onderscheiden. Burgemeester Ben Visser reikte in de Nicolaïkerk in Appingedam zeven onderscheidingen uit, de achtste wordt op een later moment uitgereikt vanwege een verblijf in het buitenland. 

Professor M. Hadders-Algra uit Appingedam werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij is verbonden aan het University Medical Center Groningen (UMCG) en is hoogleraar ontwikkelingsneurologie. Vanwege verblijf in het buitenland wordt de onderscheiding later aan haar uitgereikt. Professor Hadders krijgt het koninklijke lintje vanwege haar wetenschappelijk onderzoek waarmee ze een grote bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen.

De zeven andere gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Het gaat onder anderen om mevrouw Bultema-Haveman uit Appingedam. Zij is sinds 1976 vrijwilligster binnen verschillende organisaties in de gemeente Eemsdelta. Van 1976 tot 2001 was zij vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Appingedam en omgeving. Daarnaast is mevrouw vanaf 1976 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Appingedam en vervult zij verschillende functies. Ook zet zij zich vanaf 1992 in voor de bewoners van Woonzorgcentrum Damsterheerd. Vanaf 1996 is zij vrijwilliger bij de zorginstelling De Zijlen, locatie Knie en Co te Appingedam.

De heer H.J. Dalman uit Appingedam werd onderscheiden omdat hij sinds 1984 onafgebroken actief is geweest als trainer, begeleider, coördinator van voorheen v.v. Appingedam en v.v. de Pelikanen en sinds 2017 fusievereniging DVC Appingedam. De heer Dalman geeft op dit moment training aan de jeugd onder tien jaar en traint ook het team dames van 35 jaar en ouder. In het verleden heeft de heer Dalman bijna alle elftallen wel getraind, variërend van de jongste jeugd t/m de senioren, zowel de heren- als damesteams. Meneer Dalman is ontzettend positief en straalt dit ook uit naar zijn omgeving. Nog voor het fusieproces tussen v.v. Appingedam en v.v. de Pelikanen feitelijk gestart was, vervulde de heer Dalman de rol van bruggenbouwer. 

De heer Krist uit Delfzijl kreeg een lintje omdat hij zich al sinds 1981 inzet als vrijwilliger in diverse organisaties, waaronder de voetbalverenging NEC Delfzijl en de Protestantse Gemeente Delfzijl. Actief bezig zijn met de jeugd heeft steeds zijn bijzondere interesse gehad ook bij het uitoefenen van zijn beroep als politieagent. Onlangs is de heer Krist met pensioen gegaan. De heer Krist heeft verschillende vrijwillige functies vervuld binnen voetbalvereniging NEC als leider/trainer en voorzitter van de jeugdcommissie. Binnen de Protestantse Gemeente Delfzijl heeft hij zich voornamelijk ingezet als leidinggevende aan clubs en catechesatielessen voor de jeugd, als jeugdouderling en bij het organiseren van jeugdkampen.. Hij blijft zich inzetten als voorzitter van de accommodatiecommissie en als adviseur bij het aanpakken van ongeregeldheden rondom het Sportpark Centrum van voetbalvereniging NEC. Daarnaast is hij vanaf 2016 aan zijn tweede ambtstermijn begonnen als secretaris van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Delfzijl en is hij in 2020 ook toegetreden tot de tuincommissie van de kerk. 

De J. Luit uit Middelstum werd koninklijk geëerd omdat hij sinds 1975 vrijwilliger is bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij te Beekbergen. Hij helpt met de administratie en financiële werkzaamheden, en komt vanuit zijn woonplaats om te helpen bij evenementen. Daarnaast is meneer sinds 1980 onafgebroken verbonden als voorzitter van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum, die opereert onder de Stichting Oude Groninger Kerken. De commissie zorgt voor het eeuwenoude Hemony carillon van unieke kwaliteit. Door de grote inzet van meneer Luit is het waardevolle carillon behouden voor het dorp Middelstum. Ook geeft hij gastlessen aan basisscholen, organiseert concerten, rondleidingen om zo de jeugd bewust te maken van het unieke karakter van het carillon. Onder zijn leiding zijn er in de loop der jaren verschillende restauraties uitgevoerd aan het monument; het klavier is vernieuwd, de klokken zijn opnieuw opgehangen in de roten, het uurwerk en de speeltrommel zijn vervangen. 

Koninklijke hulde was er ook voor mevrouw V.P. de Vries-Beers uit Delfzijl. Zij zet zich al vanaf 1969 in voor de kerk en samenleving. Mevrouw is vrijwilliger bij en bestuurslid van de Rooms-Katholieke Liudger fusieparochie Noord Groningen. Voor het Bisdom Groningen-Leeuwarden heeft zij zich jarenlang ingezet voor de ‘Werkgroep Verliesverwerking’. Van 2008 tot 2014 is mevrouw penningmeester van het Katholieke Vrouwengilde geweest en vanaf 2015 is ze lid van de Muziekvereniging ‘Prins Bernhard’ en vervulde bij de vereniging een bestuursfunctie en was penningmeester. In 2014 werd mevrouw De Vries-Beers pleegmoeder van haar kleindochter. Mevrouw staat ondanks haar leeftijd van 74 jaar nog altijd voor andere mensen klaar. 

Mevrouw E. Wildeman-Olthof uit Meedhuizen kreeg een onderscheiding omdat ze in november al 50 jaar haar buurtsuper in Meedhuizen runt. Deze winkel is meer dan alleen een buurtsuper. Ze wijkt af van reguliere openingstijden en is altijd bereid om voor iedereen klaar te staan. Mevrouw heeft al tien jaar de pensioengerechtigde leeftijd behaald, maar denkt nog niet aan stoppen. De buurtsuper van Eka is een begrip in het dorp en de omgeving. Naast het runnen van de winkel is mevrouw Wildeman-Olthof sinds 1981 actief voor de voetbalvereniging Meedhuizen. Ze wast alle tenues na afloop van de voetbalwedstrijden en ze zorgt dat voorafgaand aan elke wedstrijd alles weer klaar ligt. Regelmatig verzorgt ze ook de bardienst in het clubgebouw. Vanaf 2010 is mevrouw ook actief bij de dorpsdraaimolen van Meedhuizen, zowel vooraf bij de opbouw als bij het draaien van de molen. Verder is ze onmisbaar als vrijwilliger voor de Stichting Dorpsherberg Lanting. Dorpsherberg Lanting is een van de horecagelegenheden midden in het dorp die, naast één vaste kracht, volledig wordt gerund door vrijwilligers. 

Voor mevrouw A.Z. de Winter-Zijlstra uit Middelstum was er een lintje omdat zij al bijna 30 jaar lang de drijvende kracht achter de Stichting Oranje Organisatie Middelstum (SOOM) die voor koningsdagen een feestelijke invulling organiseren. Vanaf 1993 tot heden is mevrouw voorzitter van het 4 en 5 mei-comité en organiseert op 4 mei de herdenking op Concordiaplein in Middelstum. Daarnaast is mevrouw van 1995 tot 2012 secretaris geweest van de huurdervereniging ‘De Huurder’ en vanaf 2008 is zij bestuurslid en vrijwilliger bij de Zwemvereniging Aqua Bedum.