De winnaars van 'De bronzen Delta' samen met het college van Eemsdelta.
De winnaars van 'De bronzen Delta' samen met het college van Eemsdelta.

Waarderingsprijs ‘De bronzen Delta’ uitgereikt in Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - In theater de Molenberg in Delfzijl is vrijdagavond voor het eerst de gemeentelijke waarderingsprijs ‘De bronzen Delta’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van Eemsdelta. 

De waarderingprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan inwoners, organisaties en ondernemers in Eemsdelta, die zich op een positieve manier hebben ingezet voor de gemeente. De eerste winnaars zijn Jan de Vries uit Garsthuizen in de categorie Personen, stichting Steun je medemens uit Loppersum in de categorie Organisaties en ‘t Gouden Appeltje uit Appingedam in de categorie Ondernemers.

De prijs bestaat uit een bronzen beeld dat is ontworpen door kunstenares Nancy Maliepaard. Bij het beeldje wordt een oorkonde verstrekt met daarop de motivatie.

Alle inwoners van de gemeente Eemsdelta konden voordrachten doen voor de prijs. Ruim 100 mensen maakten hiervan gebruik. Een adviescommissie onder voorzitterschap van Rob Sleurink beoordeelde de nominaties. Deze commissie bestaat uit zeven mensen met verschillende maatschappelijke achtergronden en zijn allen nauw betrokken bij de gemeente Eemsdelta. 

In de categorie Personen ging de prijs dus naar Jan de Vries uit Garsthuizen. Volgens de jurycommissie  is hij een ‘supervrijwilliger’. Hij zet zit zich in voor Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen, DeelSlee, de jeu de boules baan in het dorp, is bestuurslid Zonnedorpen en vrijwilliger in dorpshuis ‘t Binhoes als klusjesman. 

In de categorie Organisaties viel de keuze op stichting Steun je Medemens in Loppersum. ,,Deze groep vrijwilligers zet zich met een enorm enthousiasme en creativiteit in voor dorpelingen die het financieel lastig hebben. Ze bieden de helpende hand, soms met een gift in natura, soms met een handje extra. Bijvoorbeeld een cadeautje met Sinterklaas, wat extra eten met de Kerst, of een leuke dag voor de kinderen. Deze groep vrijwilligers laat zien wat echte betrokkenheid en noaberschap is’’, aldus de commisse. 

In de categorie Ondernemers won ‘t Gouden Appeltje in Appingedam. Volgens de jurycommissie hebben eigenaren Rienst en Margriet Faber met hun zaak laten zien dat nieuw ondernemerschap breder is dan alleen het openen van een eigentijdse koffie- en speciaal biercafé. Naast het horecawerk promoot Rienst de Groninger taal. Zo heeft hij een tweetalig prentenboek geschreven, ‘Hen Engelien’, en een boek over de gierzwaluw ‘Max’. Dit tweede boek is bijzonder geschikt voor kinderen die dyslexie hebben. Verder is Rienst mede-initiatiefnemer van het jaarlijkse Blaupot-festival in Appingedam, waarbij noaberschap centraal staat.