Een van de werken van René Tweehuysen: 'Scheepswerf'.
Een van de werken van René Tweehuysen: 'Scheepswerf'.

Nieuwe expositie in Kunsthof Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - In de Noordelijke Kunsthof Appingedam is van 20 september tot en met 1 november de tentoonstelling ‘Noordelijke Streken’ te zien. De noordelijke landschapschilders Ton Stoltenkamp (Groningen) en René Tweehuysen (Friesland) exposeren hun werk.

Behalve landschappen tonen beide veelzijdige kunstenaars ook werken met havengezichten, portretten, modellen en dieren.

Ton Stoltenkamp (1952) volgde zijn opleiding aan Minerva in Groningen. Hij is sinds 2008 fulltime bezig met schilderen en tekenen Hoewel de stijl expressionistisch lijkt (De Ploeg-achtig) is hij eerder een constructivist dan een expressionist. Stoltenkamp denkt zorgvuldig na over compositie en kleurgebruik en dit gebeurt zeker niet van uit een emotionele opwelling.

René Tweehuysen (1957) voltooide zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na een abstracte periode ontwikkelde hij zich tot een figuratief werkend beeldend kunstenaar. Het landschap van het waddengebied en de kwelders langs de kust van Friesland zijn een grote inspiratiebron. De stillevens kenmerken zich door een fijn soort impressionistische kleurbehandeling, maar nog altijd met een duidelijke toets. De portretten van Tweehuysen zijn trefzeker en ambachtelijk geschilderd in olieverf en tempera. De schilder heeft vele bekende personen geportretteerd, onder anderen Koningin Beatrix, Harry Mulisch, Paul Witteman, Simon Vinkenoog en Boudewijn de Groot. 

De expositie opent zondag 20 september om 14.00 uur. In verband met de coronamaatregelen zijn er geen officiële plichtplegingen. De Noordelijke Kunsthof is geopend op vrijdag zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.