Afbeelding
Foto: Lilian van Rooij.

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers in Appingedam en Delfzijl

Algemeen

APPINGEDAM/DELFZIJL - De bibliotheken van Appingedam en Delfzijl doen een oproep voor nieuwe vrijwilligers voor de VoorleesExpress. Als voorleesvrijwilliger koppelt de bibliotheek de vrijwilliger aan een gezin met jonge kinderen die moeite hebben met taal.

,,We kijken eerst of er een klik is”, aldus Mignon Noordegraaf, projectleider van de VoorleesExpress. ,,Vervolgens maken we afspraken over wanneer je komt voorlezen. Ook geef je advies over hoe de ouders het voorleesritueel kunnen overnemen en zo de taalontwikkeling van de kinderen kunnen bevorderen. Op die manier krijgen taal en leesplezier een vaste plek in het gezin.”

Voorleesvrijwilliger Ria was in Den Haag al Taalmaatje. ,,Toen ik verhuisde naar Appingedam wilde ik iets vergelijkbaars doen. Zo ben ik bij de VoorleesExpress beland. Eerst bij een gezin met twee zusjes van 2 en 3, later bij een ander gezin met een meisje van 3. Het is elke keer zoeken naar wat een kind motiveert. Sommige kinderen doken echt in het verhaal. Kwam er een vork in voor, dan renden ze naar de keuken: ‘Kijk, wij hebben ook een vork!’ Een andere keer werkte voorlezen niet, maar benoemde ik spelenderwijs alles waar het kind mee bezig was: haar fiets, haar jas, haar huis. Hield een kind van tekenen, dan maakte ik na elke les een tekening van wat we hadden gezien en oefende ik in de volgende les de woordjes. Van die tekeningen heb ik een boekje gemaakt, dat het meisje bij de laatste les cadeau kreeg. Een tastbaar resultaat van 20 weken oefenen.”

,,Het mooie is dat je misschien nog wel meer krijgt dan je geeft, want mensen laten je toe in hun gezin. De allereerste keer dat ik naar een gezin ging, dacht ik: in welk avontuur stort ik me nu weer? Maar na afloop was ik om.”

Wie zich aangesproken voelt door haar verhaal en zich graag wil inzetten voor de taalontwikkeling van jonge kinderen, kan contact opnemen met Mignon Noordegraaf, m.noordegraaf@biblionetgroningen.nl 

Gezien de coronamaatregelen wordt er vooralsnog voorgelezen met inachtneming van de RIVM-richtlijnen.