Het monument op het Marktplein in Loppersum. Foto: Chris Bomekamp.
Het monument op het Marktplein in Loppersum. Foto: Chris Bomekamp.

Herdenking Loppersum van start met orgelmuziek

Algemeen

LOPPERSUM - Ook in Loppersum worden zaterdag de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. De bijeenkomst start om 18.30 uur met orgelmuziek in de Petrus en Pauluskerk. 

Om 18.45 uur spreekt Cissy Bronts van het 4 Mei Comité Loppersum het openingswoord. Daarna volgt een stille tocht vanaf het Marktplein naar de algemene begraafplaats in het dorp. Daar zal stil worden gestaan bij het monument ter nagedachtenis aan zeven gesneuvelde Canadese militairen, die enige tijd op de begraafplaats in Loppersum hebben gelegen. Ook wordt stilgestaan bij het graf van de Australische piloot Desmon Byrne Snape en bij het graf van drie leden van de familie Nienhuis, die bij de bevrijding van het dorp zijn omgekomen.

Bij de plaquette bij het pad naar de joodse begraafplaats zal worden herdacht dat vijftien in Loppersum geboren Joden in Auschwitz of Sobibor zijn vermoord. Stil staat men ook bij het monument op de armenlap, waar twee omgekomen leden van de familie Schaaphok begraven liggen. Ook dit vond plaats tijdens de bevrijding van Loppersum. Tenslotte wordt stilgestaan bij de graven van de omgekomen verzetsmensen Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron.

De herdenking zal worden vervolgd bij het monument op het Marktplein met een aantal voordrachten, waaronder een toespraak door burgemeester Ben Visser, die tevens een krans zal leggen. Om acht uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna is er gelegenheid om bloemen te leggen. Na afloop kan er koffie of thee gedronken worden in de kerk. Hier is ook een tentoonstelling te zien van werkstukken van leerlingen van de basisscholen.