Het oorlogsmonument op het Marktplein in Loppersum.
Het oorlogsmonument op het Marktplein in Loppersum.

Loppersum herdenkt slachtoffers oorlogsgeweld

Algemeen

LOPPERSUM - In Loppersum wordt op 4 mei weer stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. De herdenking begint om 18.30 uur in de Petrus en Pauluskerk.

Om 18.45 uur wordt begonnen met een toespraak over het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ door een van de leden van het Lopster Comité 4 Mei. Aansluitend zullen leerlingen van cbs Roemte een voordracht verzorgen en wordt in een korte lezing de op 24 februari 1944 omgekomen Australische piloot Desmon Byrne Snape herdacht.

Hierna start vanaf het Marktplein met de stille tocht naar het monument ter nagedachtenis aan zeven gesneuvelde Canadese militairen die enige tijd op de Algemene Begraafplaats in Loppersum hebben gelegen. Ook wordt stilgestaan bij het graf van Desmon Byrne Snape en de drie leden van de familie Nienhuis die bij de bevrijding van Loppersum op het leven kwamen. Bij de plaquette bij het pad naar de joodse begraafplaats zal worden herdacht dat vijftien in Loppersum geboren Joden in Auschwitz of Sobibor zijn vermoord.

De stille tocht voert ook langs het monument op het zogenaamde Armenlap, waar leden van de familie Schaaphok begraven liggen. Ook zij kwamen om bij de bevrijding van Loppersum. Tenslotte worden de omgekomen verzetsmensen Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron herdacht bij hun graven. 

Aangekomen op het Marktplein zal Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie een koraal ten gehore brengen. De in Loppersum geboren en op 23 september 1944 op het hoofdstation van Groningen vermoorde spoorwegmedewerker Hendrik Boxma zal tijdens een korte lezing worden herdacht.

Hierna wordt de herdenking vervolgd met een toespraak door wethouder Meindert Joostens, die namens de gemeente Eemsdelta een krans bij het monument zal leggen. Voordat met twee minuten stilte om 20.00 uur de slachtoffers van oorlogsgeweld worden herdacht, zal het ‘Taptoe-signaal’ ten gehore worden gebracht. Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie speelt vervolgens het Wilhelmus. Daarna is er voor iedereen gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument. Voor alle kinderen is er een roos beschikbaar.

Na het officiële gedeelte kunnen belangstellenden een kopje koffie of thee komen drinken in de kerk. Voor de kinderen is er limonade. In de kerk is ook een tentoonstelling te zien van foto’s, documenten en voorwerpen uit de oorlog, georganiseerd is door de Historische Vereniging Loppersum. Ook zijn hier werkstukken van leerlingen van cbs Roemte te zien. Ook zal er een lijst beschikbaar zijn met de namen van alle slachtoffers die een band hadden met Loppersum. Daaronder ook degenen die hun laatste rustplaats hebben gekregen in het dorp.